fbpx

CĂSĂTORIA ȘI DIVORȚUL ÎN PANDEMIE

Pentru multe cupluri care doresc să se căsătorească, pandemia a făcut ravagii în planurile lor de nuntă, consolidând în același timp munca în echipă și reziliența. Pentru cuplurile deja căsătorite, aceasta a adus o serie de noi teste, aducându-le pe unele mai aproape, distrugându-le pe altele. A petrece mai mult timp împreună – un rezultat obișnuit al lockdown-urilor și al disponibilizărilor – a fost o binecuvântare pentru unele cupluri care câștigă o mai mare apreciere unul față de celălalt. Pentru ale cupluri, lipsiți de oportunitățile libertăților individuale, timpul crescut împreună „poate părea mai degrabă un arest la domiciliu decât o fantezie”, a sugerat Steve Harris, profesor de terapie familială la Universitatea din Minnesota și director asociat al unui proiect de consiliere, “Minnesota Couples on the Brink”. 

Gregory Popcak, psihoterapeut din Steubenville, Ohio, care este specializat în consilierea cuplurilor de catolici, spune că pandemia a fost deosebit de supărătoare pentru cuplurile ale căror strategii mai vechi de supraviețuire au fost întrerupte. „Pentru cuplurile care au avut tendința de a-și folosi afacerea pentru a evita problemele, pandemia a înrăutățit lucrurile infinit”, a spus el. „Blocajele au ridicat temperatura emoțională. … Lucrurile care erau provocatoare înainte sunt acum catastrofale. ” În general, oamenii au devenit mai precauți pe fondul pandemiei, a declarat sociologul W. Bradford Wilcox, director al Proiectului Național Pentru Cupluri de la Universitatea din Virginia. „Această precauție face să fie mai puțin probabil să divorțeze, mai puțin probabil să se căsătorească și mai puțin probabil să aibă un copil ”, a spus el.

Statistici naționale cuprinzătoare privind căsătoria și divorțul în timpul pandemiei nu vor fi compilate timp de mai multe luni, dar cifrele disponibile până acum de câteva state sugerează că există o scădere notabilă în fiecare categorie. 

În Oregon, divorțurile în lunile pandemiei din martie până în decembrie au scăzut cu aproximativ 24% față de acele luni din 2019; căsătoriile au scăzut cu 16%. În Florida, în aceleași luni, divorțurile au scăzut cu 20%, iar căsătoriile au scăzut cu 27%. De asemenea, au existat scăderi, deși mai mici, în Arizona. 

Un motiv pentru mai puține divorțuri: în multe state, accesul la instanțele judecătorești pentru cauze civile a fost sever restricționat în primele etape ale pandemiei. Un alt motiv, potrivit consilierilor în căsătorie, este acela că multe cupluri s-au retras de la un divorț posibil iminent de teamă că ar agrava insecuritatea financiară alimentată de pandemie. 

Pr. Russ Berg, care conduce un proiect de consiliere în căsătorie în Minneapolis, încearcă să încurajeze acest tip de ezitare în rândul cuplurilor pe care le consiliază. „Unii spun că sunt copleșiți, luptând pentru finanțe, educația copiilor lor”, a spus Berg. „Fără să meargă la muncă, nu au acel tampon de a fi plecat fizic. Simt că se calcă pe picioare. ”

„Încerc să pun în perspectivă faptul că toată lumea este stresată acum și că nu este momentul potrivit pentru a lua decizii cu privire la viitorul căsătoriei tale”, a spus el. „Spun:’ Să lucrăm la asta timp de șase luni și să ne asigurăm că nu adăugați durerea regretului la durerea divorțului. Explorați toate opțiunile dvs. înainte de a vă decide ‘”. 

Pentru nenumărate cupluri aflate în pragul căsătoriei, pandemia a afectat planurile de nuntă puse la punct, din cauza restricțiilor asupra adunărilor mari și a atenției cu privire la călătoriile pe distanțe lungi. 

În San Diego, Kayleigh și Cody Cousins au planificat inițial o nuntă din aprilie, au amânat-o după ce pandemia a luat amploare, a reprogramat-o pentru luna decembrie, apoi a trebuit să schimbe planul din nou când a fost impus un nou blocaj. „A fost devastator”, a spus Kayleigh. „Am spus:’ Să facem asta doar pe Zoom .’” Așa că au amenajat un altar acasă, au recrutat un prieten pentru a oficia virtual și au organizat o ceremonie de nuntă pe 27 decembrie urmărită de la distanță de aproximativ 40 dintre prietenii și familia lor. Din punct de vedere profesional, Kayleigh își ajută soțul să conducă o afacere de tăiere a copacilor, astfel încât își înțeleg reciproc cerințele de muncă. Pentru multe cupluri, există fricțiuni legate de muncă. 

Danielle Campoamor, o scriitoare independentă din New York, spune că ea și partenerul ei de se certă frecvent, deoarece pandemia complică provocările legate de creșterea celor doi copii și obținerea veniturilor necesare. Lucrează de acasă; face naveta către un centru de triaj al Amazon. „Se duce la muncă pentru schimburi de 12 ore”, a spus Campoamor, în vârstă de 34 de ani. „Rămân singură ajutându-l pe copilul meu de 6 ani să învețe online, îmi antrenez fetița de 2 ani să facă la oliță, gătesc și fac curățenie.

„Sunt zile în care mă gândesc:„ Da, putem face asta ”, iar în alte zile spun:„ Nu este niciun fel în care aș putea face asta ”, a spus ea. „Nu avem timp să discutăm relația noastră, să lucrăm la îmbunătățirea acesteia sau la separare. Uneori nu am capacitatea de a-mi aminti ce zi este. ” 

O avocată cu sediul în Atlanta, Elizabeth Lindsey, președinte al Academiei Americane de Avocați în Matrimoniale, spune că ea și alți avocați în divorț au rămas în general ocupați, în unele cazuri luptându-se cu complicații legate de pandemie în ceea ce privește drepturile de vizitare a copiilor. 

Ea se așteaptă să existe o cerere reînnoită pentru divorțuri, odată cu ameliorarea amenințării COVID-19. 

„O mulțime de oameni pe care i-am consiliat nu erau gata să apese pe trăgaci în timpul pandemiei”, a spus ea. 

Ultimele luni au fost mai aglomerate decât de obicei pentru Louise Livesay, avocat din St. Paul, Minnesota, specializată în divorțul colaborativ – un proces în care soții sunt reprezentați de avocați care caută să negocieze rezultate corecte pentru ambele părți. 

Lindsey a spus că stresul pandemiei a agravat problemele existente în unele căsătorii, împingând cuplurile spre divorț. Dar ea a mai spus că mulți dintre clienții săi sunt dornici să evite litigiile contencioase și sunt dispuși la aranjamente financiare echitabile.

„Am descoperit că oamenii sunt puțin mai dispuși să lucreze la soluții atunci când lucrurile sunt dificile”, a spus ea. 

Pentru unele cupluri, o consecință deranjantă a pandemiei a fost descoperirea de către un partener că celălalt îl înșela. 

„A scos la iveală o mulțime de relații extraconjugale pe care oamenii nu le mai puteau ascunde”, a spus Harris, de la Universitatea din Minnesota. „Poate că s-ar întâlni în drum spre sau de la serviciu. Acum, ei trimit mesaje text, iar celălalt soț întreabă: „Cui îi trimiți mesaje sms?” 

„Pentru alte cupluri, o problemă cheie este pierderea rutinelor lor pre-pandemice. Harris a descris un cuplu cu probleme care a intrat în relație acum un an, chiar înainte de apariția pandemiei. Acum, soția simte presiune să continue să lucreze, a spus Harris, în timp ce soțul încearcă să-și ajute copiii cu sarcinile școlare online, chiar dacă abilitățile sale de predare nu sunt excelente. Scumpa sa ligă de hochei pentru adulți s-a închis. 

„Se află într-o relație cu probleme și toate mecanismele lor de gestionare sunt eliminate”, a spus Harris. „Mi se rupe inima pentru ei.” 

În eparhia catolică din Arlington, Virginia, psihologul Michael Horne, care consiliază cuplurile în numele organizațiilor caritabile catolice, a observat o evoluție pe care o atribuie parțial pandemiei. Acum sunt 20 de cupluri înscrise în programul de adopție al agenției, față de șapte în urmă cu un an.

„A avea mai mult timp împreună le-a oferit cuplurilor timp pentru a purta acele conversații cu adevărat importante”, a spus el. „Ce înseamnă să fii o familie?”

Articol preluat de pe Washington Post

error: Content is protected !!
0

Your Cart