fbpx

10 Lecții Importante Despre Carieră Pe Care Mulți Oameni Le Invață Prea Tarziu

Daca esti unul dintre cel care merge la lucru de nevoie, acest articol este pentru tine. Am vorbit intr-un alt articol despre abilitatile necesare pentru dezvoltarea carierei si il poti accesa AICI. Pentru aici si acum imi propun sa vorbim in doua parti, despre lectii pe care oamenii le invata prea tarziu despre carier.

  Petrecem la munca cea mai mare parte din viata noastra si daca nu suntem impacati cu ceea ce facem, implicit si calitatea vietii noastre va avea de suferit.

Motivul pentru care scenariul oamenilor care vin extenuati si suparati de la munca acasa este atat de raspandit, se afla intre cele 10 lectii pe care vreau sa le impartasesc cu tine. Impartasesc aceste lectii cu tine, pentru ca viata inseamna mai mult decat sa fii ocupat. Mai mult decat sa astepti sa se termina programul. Mai mult decat sa astepti week-end-ul sau concediul.

Vezi tu, munca nu ar trebui sa fie ceva separat de ceea ce esti tu, de centrul fiintei tale. Din pacate educatia care ar trebui sa ne ofere mai mult decat un loc de munca, se ocupa mai mult cu aspecte tehnice si obtinerea de cunostinte. In timp ce acestea nu sunt rele in ele insele, cautarea unui loc de munca fara a tine cont de natura umana si componentele ei esentiale sfarseste prin a pune capat mai devreme sau mai tarziu adevaratei satisfactii in viata. Satisfactia celui care si-a gasit “de ce-ul.” Satisfactia celui care-si foloseste capacitatea maxima pentru a-si aduce aportul in viata.

1,Viata este scurta.

86.400. Atatea secunde are o zi. Daca ai avea atatia euro, in fiecare secunda ai mai cheltui unul. Ti-ar pasa pe ce il cheltui?

Un aspect care decurge din acest adevar este ca nu poti face tot ce-ti doresti in viata. Si ma refer la lucrurile bune. Adevarata provocare este aceea de a alege intre ceea ce este bun si ce este cel mai bun. Viata nu este doar alb si negru. Este mult gri la mijloc. Si cei care nu inteleg scurtimea vietii fac aceasta greseala pentru nu si-au luat timp sa-si defineasca sistemul de valori.

Cand iti gasesti valorile, adica principiile pe care se bazeaza viata ta, vei incepe sa vezi altfel viata. Dintr-odata, nu orice merita atentia. Si nu orice chiar merita facut. Pentru ca nu se incadreaza in valorile si viziunea ta. Acum, oricine are valori, chiar si criminalii. Important este sa-ti bazezi aceste valori pe principiile universale. Pentru ca in timp ce valorile determina comportamentul, consecintele sunt determinate de legi universale clare. Din acest motiv, pentru a te asigura ca nu-ti irosesti si putinul timp ramas, gaseste-ti valorile si aplica-le la tot ce vei pune pe lista ta.

2. Networkingul conteaza

Una din intrebarile cele mai importante pe care le poti adresa unei cunostinte este: “pe cine cunosti tu si ar trebui sa cunosc si eu?” Cariera care se bazeaza doar pe indeplinirea rece a sarcinilor de serviciu fara a tine cont de relatii, este moarta in ea insasi. Pentru ca unu este un numar prea mic pentru a avea semnificatie.

Am aflat lucrul acesta in antreprenoriat, de cativa ani. Grupurile care se creaza in jurul unui interes comun poate sa te propulseze cu mult inainte fata de ce ai putea face singur. Traim intr-un timp in care poti face networking foarte usor. Incepand cu grupurile de socializare si continuand cu seminariile online sau workshop-urile live, stabilirea de relatii este mai facila astazi ca inainte. Si totusi, un networking de calitate se bazeaza pe cateva principii:

Ofera tu mai intai. Fa-o fara sa te gandesti ce primesti in schimb. Stiu ca suna ciudat sau imposibil, dar chiar se vede urat atunci cand faci networking doar ca sa primesti.
Stabileste de la inceputul intalnirii ce ai vrea sa obtii. Daca nu ai o agenda, iti vor face altii agenda. Ideea ca este suficient sa vorbesti cu cat mai multi nu ajuta. Conteaza si ce spui si mai ales cum o spui. Iar pentru asta este nevoie sa fii intentionat.
Fa follow-up. Aspectul acesta este neglijat tocmai din lipsa de timp. Relatiile adevarate trebuie hranite si ca sa faci asta, este nevoie sa le separi de oricare altele. Nu poti sa te oferi tuturor, cum nu poti nici sa inveti de la toti. Odata ce ai stabilit care sunt relatiile in care vei investi timp, continua sa inveti cat mai multe despre persoana pe care ai abordat-o, pentru a-i cunoaste si mai bine nevoile. Acestea iti vor oferi platforma pentru o cariera de succes.

3. Nu se merita sa-ti sacrifici sanatatea pentru cariera sau avere.

Degeaba ai avere, daca te-ai instrainat de tine si de altii, fizic sau mental. Problema este ca unii nu concep cum ar putea ajunge la succes fara sa munceasca mai mult decat altii. Concurenta acerba de pe pietele cele mai promitatoare te poate determinca sa intri in jocul muncii extenuante.

Stiu ca unii sustin ca nu exista viata echilibrata ci mai degraba exista anumite sezoane. Numai ca cel mai important sezon in care te poti bucura cu adevarat de viata si poti aduce o contributie este pana in 40 de ani. Daca ai ratat aceasta fereastra pentru a-ti construi si hrani obiceiurile sanatoase care te pot sustine si mai tarziu, nu vei mai putea recupera. Vezi tu, motivul pentru care ne pierdem sanatatea este grija si stresul necontrolat. Acestea sunt adevaratii factori care ne imping dincolo de limita rezonabilului. Odata ce vei invata sa-ti gestionezi convingerile, vei putea gestiona si stresul si aceasta iti va oferi mai mult avantaj sa te poti bucura de alegeri eficiente.

4. Niciunul din cele mai bune momente ale vietii nu sunt petrecute in fata ecranului.

Traim un paradox. Suntem tot mai conectati si totusi foarte deconectati. Ce vreau sa spun este ca internetul nu poate tine locul adevaratei conexiuni. Relatia cu tine, cu ceilalti sau cu Dumnezeu (in dreptul celor care se considera credinciosi) se imbunatateste prin reintoarcerea la lucrurile de baza: timp de calitate in natura, odihna, comunicare cu cei apropiati. Tu cat de conectat mai esti?

5. Nu te opri niciodata din invatat.

Carol Dweck scrie in cartea sa, “Mindset, The New Pshichollogy of Success” ca oamenii poseda in mod natural una din doua mentalitati. Una este o mentalitate fixa, potrivit carora abilitatile noastre personale nu se pot schimba. Altii au o mentalitate bazata pe crestere. Ei cred ca abilitatile lor se pot dezvolta.

Cei din prima categorie incearca mereu sa-si dovedeasca valoarea. Fiecare situatie in care se afla, fie la scoala, fie la serviciu sau in familie, necesita confirmarea inteligentei, a personalitatii sau a caracterului. Fiecare situatie este evaluata. Voi reusi, sau voi esua? Voi arata istet sau nu? Voi fi acceptat sau respins? Ma voi simti ca un castigator sau ca un pierzator?

Cei din cea de-a doua categorie se dezvolta si exploreaza. Ei nu cred ca oricine poate fi orice, dar ei cred ca adevaratul potential al cuiva este necunoscut, ca este imposibil sa prevezi ce poate fi realizat cu ani de pasiune, munca si antrenament. Tu din ce categorie faci parte? Va continua.

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart