fbpx

12 Moduri prin care să ajungi de unde ești acolo unde vrei sa fii

Tot ce e valoros se afla la deal. Problema este ca majoritatea avem vise la deal si obiceiuri la vale. Daca vrei sa ajungi la un maine mai bun, iti recomand sa parcurgi cu atentie acest scurt articol, pentru ca in el vei afla cel putin cateva sfaturi pe care le poti pune in practica imediat pentru a parcurge distanta de la azi la un maine excelent.

1.Fii un futurist, nu un istoric sau un reporter

Oamenii se impart in aceste trei categorii mari. Unii reitereaza trecutul si cauta acolo semnificatie. Ei sunt istoricii. Altii se focuseaza pe ceea ce se intampla in prezent. Ei sunt reporterii. Iar altii, mult mai putini, se gandesc la un viitor mai bun si cum pot ajunge acolo.

Paradoxal, majoritatea asteapta sa le fie mai bine maine, in timp ce privesc fie in trecut, fie doar in prezent. Nu poti sa-ti traiesti viata privind tot timpul in oglinda retrovizoare. Ai nevoie de claritate. Aceasta aduce forta si consistenta deciziilor tale! Asa ca, ce vezi in viitor? Oamenii de succes au capacitatea de a se imagina in mod constant deja ajunsi la destinatie si traiesc viata intre aceste doua exercitii: un pas imaginar in viitor si apoi munca hotarata si constanta in prezent.

2. Priveste fiecare experienta ca pe o resursa

Se spune ca experienta este cel mai bun profesor. As crede mai de graba ca este vorba despre acea experienta trecuta prin filtrul evaluarii. Din nefericire, foarte putini oameni isi pun timp in calendar pentru a evalua. Acesta este motivul pentru care invatam atat de putin, fie ca este vorba de experienta pozitive sau nu. Daca ai mers in ultima luna la un seminar sau ai ascultat acasa un material, te-ai reintors asupra notitelor? Te-ai intrebat ce-ai invatat si cum vei aplica acele lectii? Vezi tu, educarea are loc la nivel subconstient, unde informatia intalneste convingerile tale. Iar daca nu-ti cunosti acele convingeri si nu esti intentionat cu privire la alegerea celor mai bune dintre ele, vei sfarsi prin a nu baga de seama lectiile cuprinse in fiecare experienta. Asa ce iti recomand sa-ti pui timp zilnic deoparte de reflectie si sa nu arunci la gunoi nicio experienta. Oamenii de succes reusesc sa ia ceva bun din orice lucru, pentru ca sunt intentionati cu privire la asta.

3. Cunoaste-ti “de ce-ul”

In cartea sa “Start With Why”, Simon Sinek spune ca o companie sau organizatie are trei tipuri de oameni:

Cei mai multi care stiu ce fac
Unii care stiu cum
Mai putini care stiu si de ce
Desigur ca atunci cand vorbim de un grup organizat, este rolul liderului sa transmita clar directia. Dar pe plan personal, este datoria ta sa afli de ce faci ceea ce faci, sau de ce vrei un maine mai bun. Vezi tu, cu cat ai un “de ce” mai puternic, cu atat vei infrunta mai usor opozitia. De fapt, Nietzche spunea “Daca ai un ‘de ce’ suficient de puternic, vei suporta aproape orice ‘cum'”.

4. Gaseste-ti sfera de influenta

Nimic nu este mai important pentru reusita ta decat mediul in care te afli. De aici pleaca si atitudinea si gandirea si imbunatatirea abilitatilor. Am citit despre unele specii de pesti (chiar si rechini) care se adapteaza mediului in care cresc atat de mult, incat daca sunt in acvariu nu cresc atat de mari cat ar creste in spatiul natural. Poate stiai asta, dar te-ai gandit ca asa suntem si noi? De ce unii oameni talentati nu reusesc mai mult? De ce sfarsesc uneori prin a-si distruge sanatatea, familia sau cariera? Poate pentru ca nu au dat atat de mare atentie prietenilor pe care ii aveau in jur.

Fii intentionat cu privire la cine-ti petreci timpul. Aplica aici principiul 33%:

Petrece 33% din timp cu oameni sub nivelul tau de cunostinte si abilitati, ca sa-i ajuti. Pe langa faptul ca faci bine, iti va creste si stima de sine.
Urmatoarele 33 de procente pentrece-le in compania oamenilor de nivelul tau, ca sau ai sinergie.
Ultimele 33 de procente petrece-le in compania oamenilor cu in jur de 10 ani mai multa experienta decat tine, ca sa inveti de la ei. Mai mult sau mai putin de 10 ani este deja problematic, pentru ca fie nu mai rezonati fie nu au suficienta experienta evaluata.

5. Gandeste dincolo de tine

Problema cu gandurile este ca se hranesc din ele insele. Daca te inveti sa repeti ce ai mai gandit, vei avea obiceiuri de viata mediocre. De ce? Pentru ca stagnarea aduce atrofierea capacitatilor tale. Pentru a putea gandi mare ai nevoie sa risti durerea de a te simti neconfortabil. Cu cat te expui la mai multe idei noi, cu atat mai multe sanse vei avea sa gandesti mare. Aici te va ajuta enorm cititul. Oamenii mari citesc mare:

Bill Gates citeste 50 de carti pe an, ceea ce inseamna una pe saptamana.
Mark Cuban citeste mai mult de 3 ore pe zi.
Elon Musk este un cititor avid si cand a fost intrebat cum a invatat sa construiasca rachete, a spus ca din cartile pe care le-a citit (cand a fost copil 🙂
Mark Zuckerberg a deschis clubul “A year of books” dupa ce a citit o carte la doua saptamani in 2015.
Warren Buffet petrece 80% dintr-o zi citind (rapoarte dar si carti).
Tu ce ai mai citit in ultima saptamana?

6. Ia-ti harta si busola cu tine

Harta reprezinta planul. Busola este strategia, bazata pe valori si pe principii. Fara ele, te vei rataci cu siguranta. Acest al saselea punct este esenta discutiei noastre pentru ca multi oameni bine intentionati au pornit catre un maine mai bun, dar pentru ca nu au luat cu ei busola si harta, au cazut in capcana urgentului si a fermecatorului. Au alergat dupa obiecte stralucitoare precum vacante, case sau masini si nu au ajuns nicaieri mai bine.

Care este planul tau? Care-ti sunt valorile? Se bazeaza ele pe principiile universale de adevar, dreptate, onestitate etc?

Ai aici 6 pasi. In articolul urmator voma discuta despre urmatorii 6. Scrie-mi te rog ce-ai invatat si cum vei aplica. Succes!

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart