fbpx

Liderii care contează creează amintiri

Cicero spunea că “memoria este visteria si pazitorul tuturor lucrurilor.”

Suntem formați din amintiri. Acestea formează “hărțile” noastre, sau modul in care vedem lumea/viata si ele ne modeleaza modul în care percepem mediul in care traim. Este important să înțelegem ordinea în care se creează rezultatele. Una din constantele vieții este că rezultatele sunt întotdeauna produse. Viața ta este ca un râu, mereu în mișcare. Dacă nu decizi în mod conștient ce rezultate vei produce, atunci alți stimuli vor decide pentru tine (o conversație, o emisiune TV) și râul vieții tale va merge într-o direcție necontrolată. Dacă nu plantezi semințele mentale ale rezultatelor pe care le dorești, vor crește în mod automat buruienile.

Pentru a nu fi la îndemâna mediului în care trăim, esti vital să păzim ușa minții noastre și să cunoaștem reprezentările mentale pe care le cultivăm. De ce? Pentru că aceste reprezentări crează starea de spirit în care ne aflăm, iar din aceasta izvorăște comportamentul nostru.

Întrebarea logică ar fi, ce anume determină comportamentul specific pe care-l producem când ne aflăm într-o anumită stare? Pentru că, doi oameni care se află într-o stare de iubire, pot reacționa destul de diferit. Răspunsul are de-a face cu amintirile din care suntem făcuți.

Când intrăm într-o anumită stare, creierul alege din mai multe posibilități comportamentale. Aceste posibilități sunt date de modelul de viață pe care-l avem în minte în urma diferitelor procese care au creat banca noastră de amintiri. Atât de la oamenii apropiați nouă, cât și din filme sau din cărți, noi toți ne formăm o imagine a lumii și a ceea ce este realizabil în ea.

Acesta este motivul pentru care discutăm de crearea de experiențe memorabile în leadership. Liderul care reușește să creeze legături emoționale prin experiențele intenționate strânse în jurul oamenilor săi de-a lungul anilor, reușește să influențeze cosmoviziunea lor și să le influențele imperceptibil comportamentul pentru toată viața. Acesta este un lider care contează. Întrebarea este cum va reuși liderul să facă asta?

Inițiativa


Amintirile nu dau peste noi din senin, ci noi trebuie să le găsim. Mai mult decât atât, este nevoie de intenționalitate, adică să căutăm să le creăm. Liderii care contează sunt mai interesați de cum fac un lucru împreună cu echipa, decât de ceea ce fac. Atingerea unui obiectiv poate fi ceva rece, obositor și impus, sau poate fi un traseu plin de experiențe memorabile, care să sudeze echipa pentru tot restul vieții. Este nevoie de multă creativitate și resurse de energie, dar totul începe cu o intenție. Liderii grozavi iau inițiativa în a crea amintiri de neuitat.

Planificarea


Pentru ca ceva să se întâmple în direcția cea bună, este nevoie de planificare atentă. Din păcate, majoritatea oamenilor nu își conduc viețile, ei doar și le acceptă. La fel se poate întâmpla și în organizații. Mulți lideri așteaptă ca ceva memorabil să se întâmple, neplanificând niciodată o experiență care va crea amintiri. Dacă ar face asta, ar descoperi cum cultura organizațională s-ar schimba sub influența unor comportamente pornite din stări de spirit controlate.

Creativitatea


De ce nu există mai multă creativitate la locul de muncă? Din nefericire, această sugrumare a autonomiei angajaților pleacă din frica administrației de a nu pierde controlul. O altă dovadă de leadership pozițional. Am scris un articol pe tema asta și îl poți accesa aici și aici.

Împărtășirea experiențelor


A fi împreună cu alții parte din ceva mai mare face mai mult decât o mie de prezentări într-un birou. Amintirile se multiplică atunci când sunt experimentate cu cineva la care ții.

Notificările


Liderii care contează nu doar creează amintiri, ei creează monumente în cinstea lor. Potrivit cercetătorului John McCrone, “abilitatea de a accesa o amintire descrește exponențial până ce nu este ajutată de stimuli artificiali precum jurnale și fotografii.” O organizație care păstrează pozele evenimentelor, trofeele, diplomele, materialele video și le arată în mod constant, va contribui la înaintarea întregii echipe către reușită.

Odată ce s-a creat o poveste în jurul amintirilor favorabile, aceasta poate deveni virală. Ea va purta semințele unui viitor “controlat” spre și mai multă reușită.

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart