fbpx

Cât ești de productiv?

Când vorbim de productivitate, cea mai periculoasă tendință este de a ne axa doar pe cât de multe lucruri am făcut într-un anumit interval de timp. Aceasta este o definiție greșită a productivității, care privește omul având doar latura fizică. În schimb, omul este un tot, format din cele 4 dimensiuni, sau inteligențe ale naturii umane:

  • Dimensiunea psihică, cu Inteligența Cognitivă
  • Dimensiunea emoțională, cu Inteligența Emoțională
  • Dimensiunea fizică, Inteligența Celulară
  • Dimensiunea spirituală, Inteligența Spirituală

TEST PRODUCTIVITATE 

Doar în momentul în care ai un reper pe care ți l-ai ales și te reprezintă, poți să spui că ești productiv. Acest reper este busola ta, care ține cont de toate cele 4 dimensiuni enumerate mai sus. Ea formează viziunea noastră de viață, cadrul în care ne desfășurăm întreaga activitate.

De ce este atât de important acest prim pas de a avea o viziune pentru viața ta? Pentru că nu vrei pe parcursul sau la sfârșitul vieții să constați că ai fost eficient, dar nu și eficace. Eficiența ține de a face lucrurile bine, eficacitatea de a face bine lucrurile bune.

Acum, nu mă refer la bine și rău, în sens moral. Există cu siguranță și această dimensiune, care se bazează pe principiile, sau legile universale. Dar în acest context, vorbim despre ceea ce ți se potrivește cel mai bine să faci cât ești în viață, sau chemarea ta.

În viața fiecăruia există două zile importante. Atât! Prima este atunci când ne naștem. A doua, când aflăm de ce. Tot astfel, viața productivă se desfășoară între acești doi piloni. Mai întâi, să te descoperi, apoi să te pierzi. Ne descoperim în succesul nostru, când ne urmăm pasiunea, talentul. Ne pierdem în semnificație, când “lucrăm” la ceva mai mare decât noi.

Fără această busolă a viziunii bazată pe cele 4 dimensiuni, productivitatea de genul taskurilor îndeplinite este mai mult sau mai puțin reală. Într-un sens, companiile și marile corporații au nevoie de angajați productivi. În sensul adevărat, nu poți fi productiv dacă nu-ți conduci viața.

Poți să știi multe tehnici de productivitate și nu ar fi rău. Rău este să te concentrezi pe acestea, sau pe tehnica personalității, așa cum vorbește Stephen Covey. El pune în contrast literatura de specialitate din ultimii zeci de ani cu cea din primii ani. În timp ce la început dezvoltarea caracterului era baza, rezultatele venind pe cale de consecință, recent se pune accent pe tehnici rupte de realitate.

Iar realitatea este ceea ce tu ești când nimeni nu te vede, când alergi în propria ta cursă. Vezi tu, marea problemă cu productivitatea aproape ca un scop în sine, este concurența cu ceilalți. Se creează astfel un mediu toxic, în care vrem creștere aproape cu orice preț.

Reține! Dacă te extinzi doar pe orizontală, fără să-ți înfigi rădăcinile adânc în ceea ce este cu adevărat teren solid, nu ajungi prea departe. Viața va arăta dacă ești matur sau doar “productiv”.

Acum, spun eu că trebuie doar să filozofăm și să muncim mai puțin? Filosofia nu este rea, dacă știi din ce izvor te adapi și dacă o faci la timpul ei.

Personal, cred că primii 20-25 de ani sunt perioada în care ne formăm și asumăm filosofia de viață. Este clar că prima perioadă de 3 ani definește personalitatea, următorii 3-4 ani definesc valorile iar până la adolescență ne formăm deja convingerile. Când un adult ajunge să se angajeze într-o companie productivă, el deja are fundamentul.

Care este pericolul? Convingerile se formează aleatoriu dacă nu suntem intenționați în acest proces.

Ele sunt influențate de următorii 5 factori:

Mediul din care venim. Dacă familia sau rudele ne-au transmis ideea că a te planifica din timp pentru viață și carieră este o pierdere de vreme, cu siguranță că abordarea mea va fi una de genul “muncesc fără să gândesc prea mult”. Din păcate este tendința generală. Așa cum spunea Henry Ford, “Pentru că a gândi este atât de greu, majoritatea oamenilor nici nu o fac.” Departe de a fi o jignire, este mai mult o alarmă deșteptătoare.

Experiențele trecute. Dacă în timpul școlii ni se transmite ideea că rezultatele sunt mai importante decât a avea o imagine de ansamblu matură asupra vieții, experiența primilor ani pe băncile școli mă va incapacita de la a fi cu adevărat productiv. De ce? Pentru că abea mai târziu în viață aflu că a avea un IQ mare nu este secretul succesului. Fără continuă dezvoltare, integrată în sistemul familie-școală-factori morali (biserică, mentori, mici grupuri de influență), productivitatea va fi ca stoarcerea unei lămâi: finală și acră.

Evenimentele. Mass media se pricepe să creeze evenimente care scot în evidență cantitatea, în detrimentul calității. Aș vrea să văd un show care se ocupă cu filmarea fiecărei zile a unui om obișnuit care și-a stabilit câteva ținte mari. Crezi că ar fi prea multe televiziuni să facă asta? Nu! Este plictisitor și pe deasupra, această cultură care valorifică mai mult evenimentul în detrimentul procesului nu suportă ideea. Din păcate, noi suntem cei care creăm zilnic această cultură atunci când sărbătorim evenimentul, fără să mai luăm în considerare și procesul. Acum, este evenimentul în sine ceva rău? Nu cred. Numai că în spatele oricărui eveniment reușit stă o muncă asiduă. Asta ar trebui scos în evidență!

Cunoștințele. Nu există activitate mai “productivă” decât cititul. De ce? Pentru creier este o adevărată hrană (desigur, contează și ce citești) iar creativitatea se descătușează atunci când ești mentorat de preferații tăi. De fapt, companii mari precum Zappos includ în programul zilnic activități de citit pentru angajații lor. La fel și MindValley.

Felul în care ne folosim imaginația. Toți avem imaginație, iar felul în care ne-o folosim ne ajută, sau ne împiedică să fim productivi. Dacă îți imaginezi ceea ce vrei să fii și te ocupi cu găsirea de soluții, această concentrare te ridică deasupra rezultatelor din trecut. Dacă în schimb, ne concentrăm pe ce avem în prezent, nu facem decât să multiplicăm.
Ce vreau să spun? Nu există productivitate fără proactivitate. Omul, angajatul proactiv, își asumă răspunderea pentru întreaga sa viață și gândire. El nu pune accentul doar pe a face mai mult, ci reduce cantitatea de muncă în folosul calității. Știu că nu-ți sună bine. Înainte de a mă judeca, vreau să-ți explic!

Muncă înseamnă tot ce facem. A reduce cantitatea, înseamnă să fii cu adevărat productiv. Doar dacă ar fi să vorbim despre principiul lui Pareto, 20% din ceea ce facem zilnic aduce 80% din rezultate. Dacă ai o listă cu 10 activități, concentrarea pe primele două îți va aduce mai multe rezultate decât celelalte. Adevărata problemă este să decizi care sunt cele două cele mai importante pentru tine astăzi.

Chiar așa! Cum reușești să te prioritizezi? Simplu! În funcție de viziunea pe care o ai pentru viața ta.

Desigur, nu ai cum să produci o viziune perfectă de prima dată! Ideea este să începi să lucrezi la asta cât de curând și să continui să corectezi pe parcurs.

Cum ar arăta o viziune?

✅ Mai întâi, descoperă care sunt valorile tale în viață.

✅ Doi, verifică-ți valorile în lumina principiilor/legilor universale. Atenție! Și criminalii au valori, nu și principii.

✅ Trei, identifică rolurile actuale. De exemplu: soț, tată, partener, angajat etc.

✅ Patru, stabilește o imagine ideală a ceea ce vrei să fii în toate rolurile tale peste 10-20 de ani (merge și 5-10).

✅ Cinci, scrie câte o scurtă frază despre această imagine pentru fiecare rol în care te afli.

✅ Șase, definește un plan simplu și precis pentru fiecare rol, bazat pe cele trei întrebări:

  • Ce vreau să fiu/fac (te poți folosi de frazele de mai sus)
  • De ce? (scrie cât mai multe motive)
  • Cum? (aici ai pașii concreți pe care îi vei urma zilnic).

⚠ Reține! Acest proces se va reflecta în ceea ce faci în fiecare zi. Doar în felul acesta te poți asigura de o productivitate reală!

Acum, ca am pus bazele adevăratei productivități, uită-te pe infograficul de mai jos pentru a-ti gasi macar o ideea pe care sa o pui in aplicare incepand de astazi. Lasa-ne in comentarii gandurile tale!

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart