fbpx

Cum să-ți construiești încrederea de sine

Autorul John White evidentiaza in cartea sa “Refuzul”, faptul ca cei care au obtinut rezultate remarcabile in domeniile lor au avut o doza mare de incredere in capacitatile lor si in valoarea activitatii desfasurate. Aceasta are legatura cu rezilienta, pentru ca le-a oferit resursele necesare pentru a face fata respingerii timpurii a muncii lor. Multi autori renumiti au fost respinsi la inceputul activitatii lor. De exemplu, lucrarea lui James Joice, “The Dubliners” a fost respinsa de 22 de edituri.

Gertrude Stein a continuat sa trimita poeziile sale editorilor timp de 20 de ani inainte de a fi recunoscut. E.E. Cummings a avut un manuscris respins de mai mult de 10 editori. Cand in cele din urma a fost publicat de mama sa, dedicatia a fost scrisa cu litere mari: Fara multumiri catre…urmata de o lista cu 16 editori care i-au respins manuscrisul.

Si in alte domenii refuzul este mai mult regula decat exceptia. Impresionistii isi organizau singuri expozitiile pentru ca lucrarile lor erau respinse in mod normal de catre Salonul din Paris.

Van Gogh a vandut numai un tablou in timpul vietii sale iar Rodin a fost respins de 3 ori de scoala Beaux-Arts, inainte de a fi in cele din urma acceptat.

Si lucrarile celor mai mari compozitori au fost late in deradere initial. De exemplu Stravinsky, a fost gonit din oras si urmarit de un grup de parizieni cand au ascultat pentru prima data Ritualul Primaverii.

Nici în domeniul tehnologic lucrurile nu sunt diferite. Roberd Goddard, cunoscut ca pionier in domeniul rachetelor, a fost respins cu duritate de  catre ceilalti oameni de stiinta. Acestia sustineau ca propulsia rachetei nu ar functiona in atmosfera rarefiata din spatiu. De regula inovatiile au nevoie de o lunga perioada pana sa fie puse in aplicare, tocmai datorita neincrederii fata de inovatii.

Avand in vedere aceste exemple, putem intelege de ce nu ne putem grabi sa catalogam refuzul timpuriu ca fiind un esec. Oamenii de succes sunt optimisti cu privire la influenta pe care o pot avea deciziile lor asupra evenimentelor care le influenteaza viata.

Felul in care o persoana isi percepe eficienta, afecteaza performanta lor. Cum? Increderea in sine determina cum gandim, simtim, ne automotivam si ne comportam. Cand cineva crede ca poate fi eficient, aceasta priveste sarcinile dificile ca pe niste provocari care trebuie rezolvate, nu ca pe niste amenintari. Prin aceasta atitudine se da pe fata o mai mare implicare in activitatea respectiva, decat daca atitudinea ar fi fost una fatalista sau de resemnare.

Rezultatul este ca se stabilesc tinte mai mari si se da pe fata un angajament mult mai mare, un efort sustinut in fata esecului si o recuperare mai rapida in urma loviturilor primite. Ei atribuie esecul efortului nesustinut sau cunostintelor limitate si sunt siguri ca pot avea control asupra situatiilor adverse. Toate aceste caracteristici ajuta la reducerea stresului si a depresiei.

In contrast, aceia care se indoiesc de capacitatile lor se dau inapoi din fata sarcinilor dificile pentru ca le interpreteaza ca pe niste amenintari. Ca urmare, au aspiratii mici si dau pe fata un angajament slab  fata de tintele stabilite.  In fata sarcinilor dificile ei zabovesc asupra deficientelor personale, asupra obstacolelor  si asupra efectelor negative, in loc sa se concentreze pe ceea ce au de facut.  Rezultatul acestei atitudini este ca astfel de oameni renunta mult prea usor in fata problemelor vietii. Ei se recupereaza greu in urma unei neplaceri si sunt victime facile in fata stresului si a depresiei. Toate acestea, pentru ca ei percep performanta scazuta ca o deficienta de aptitudine. 

Vestea buna este ca nu conteaza la ce nivel este increderea ta de sine, important este ca o poti imbunatati.

Teoria lui Albert Bandura despre increderea de sine este potrivita pentru a îmbunatati modul în care îti apreciezi propriile abilităti. Conform acestei teorii, exista patru surse pentru a cladi eficienta de sine.

✓ Dezvoltarea experiențelor de succes din trecut

Cu cât experimentezi mai mult succesul, cu atât ai mai multe șanse să-l experimentezi în viitor. Dar dacă succesul este obținut prea ușor, probabil nu va contribui prea mult la cresterea increderii de sine. Experientele de succes care te vor ajuta sunt acelea la care ai ajuns prin munca sustinuta si efort.

Pentru a avea parte de astfel de experiențe, lucrează la motivatie, perseverenta si hotarare.
Motivarea si încrederea în sine sunt legate una de cealalta. Cand ai mai mult din una, vei avea mai mult si din cealalt. Iti poti imbunătati motivatia facand urmatoarele:

✅ Gandeste sanatos.
✅ Stabileste-ti tinte realiste.
✅ Creeaza-ti un mediu care sa te motiveze.

Pentru a-ti cunoaște nivelul de automotivare, acceseaza linkul de mai jos.

Un alt aspect de testat este asumarea responsabilității pentru eșecuri și succese în egală măsură. Pentru a-ți dezvolta abilitățile, trebuie să crezi că eforturile tale te duc la success. Ai nevoie să crezi că ești responsabil pentru succesul tău intern. Deci nu este vorba despre noroc, soartă, etc.

Ce trebuie facut pentru a avea experiente de succes?

⚙ Cauta responsabilitati provocatoare si realiste (sa poti atinge succesul propus).
⚙ Evalueaza-ti abilitatile.
⚙ Îmbunatateste-ti abilitatile de rezolvare a problemelor și de luare a deciziilor.  Aceasta te va ajuta în dobândirea unui sentiment general de încredere în alegerile pe care le faci.
⚙ Dezvoltarea personala si profesionala continua.

✓ Observarea modelelor de succes

Observarea succesului celorlalti sporeste increderea in sine. Daca te consideri egal cu altcineva si observi realizarile sale, esti predispus sa-ti atribui capacitatile respective si sa crezi ca poti atinge succese similare.
Cu cat te consideri mai asemanator, cu atât influenta va fi mai mare. Deci, daca seful tau are o pregatire similar și un trecut asemanator tie, iti poate spori increderea în tine. Observand pe altii lucrand din greu si atingand succesul, poti fi motivat.
Opusul poate fi de asemenea adevărat. Dacă observi persoane lucrând din greu care nu ating succesul, aceasta poate rani încrederea ta in tine – în mod special atunci când consideri ca talentele si abilitatile tale sunt similare cu ale lor.

Cateva sfaturi

  • Inconjoara-te cu oameni de succes, impliniti.
  • Cauta un mentor care are un trecut similar cu al tau.
  • Învata de la toti cei din jurul tau. Observa ce fac cei care au succes.
  • Alege sa lucrezi pentru companii care au potential de crestere.

✓  Cercul de influenta

Oamenii convinsi, incurajati sa creada ca au toate calitatile necesare pentru a reusi sunt mai inclinati sa depuna efort mai mare decat in situatia in care ar cultiva indoieli si ar zabovi asupra deficientelor personale. Din pacate, este mult mai usor sa subminezi increderea de sine a cuiva, decat sa o multiplici. Multe incercari de incurajare sunt privite ca fiind nerealiste si sunt infirmate de rezultatele slabe. 

Dar persoanele care construiesc increderea de sine cu succes in ceilalti, fac mai mult decat sa spuna vorbe incurajatoare. Ei construiesc un mediu incurajator in care ofera posibilitati de afirmare. Deopotriva, ei evita a pune oamenii prematur in situatii in care vor esua. Ei masoara succesul pe baza imbunatatirii performantei si nu a competitiei.

✓ Managementul stresului

Cand stresul iti domina viata, rezultatele pot fi nocive. Managementul corect al stresului poate fi o sursa de incredere în sine. Aceasta iti ofera energie si un sentiment de putere.
Daca lasi stresul sa te controleze, ai sanse mari ss devii foarte negativist. Poti interpreta stresul drept esec, ceea ce conduce la mai mult stres si negativism.
Pentru a fi increzator, trebuie sa gandesti pozitiv. Infrunta situatiile stresante in mod direct si învata strategii de administrare.

Incearca sfaturile urmatoare, pentru a administra stresul mai bine:

✅ Învață să fi optimist
✅ Descopera daca esti pozitiv sau negativ in ACEST test și fa schimbarile necesare
✅ Învata tehnici de adminstrare a stresului și protejeaza-te.

In concluzie, increderea de sine afecteaza alegerile, nivelul de motivare, eficienta si chiar rezilienta. Increderea de sine se dezvolta prin patru influente. Acestea sunt: experientele de succes, modelele de succes, sprijinul social si managementul stresului. Care este experienta ta cu cele 4?

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

leuAutorul John White evidentiaza in cartea sa “Refuzul”, faptul ca cei care au obtinut rezultate remarcabile in domeniile lor au avut o doza mare de incredere in capacitatile lor si in valoarea activitatii desfasurate. Aceasta are legatura cu rezilienta, pentru ca le-a oferit resursele necesare pentru a face fata respingerii timpurii a muncii lor. Multi autori renumiti au fost respinsi la inceputul activitatii lor. De exemplu, lucrarea lui James Joice, “The Dubliners” a fost respinsa de 22 de edituri.

Gertrude Stein a continuat sa trimita poeziile sale editorilor timp de 20 de ani inainte de a fi recunoscut. E.E. Cummings a avut un manuscris respins de mai mult de 10 editori. Cand in cele din urma a fost publicat de mama sa, dedicatia a fost scrisa cu litere mari: Fara multumiri catre…urmata de o lista cu 16 editori care i-au respins manuscrisul.

Si in alte domenii refuzul este mai mult regula decat exceptia. Impresionistii isi organizau singuri expozitiile pentru ca lucrarile lor erau respinse in mod normal de catre Salonul din Paris.

Van Gogh a vandut numai un tablou in timpul vietii sale iar Rodin a fost respins de 3 ori de scoala Beaux-Arts, inainte de a fi in cele din urma acceptat.

Si lucrarile celor mai mari compozitori au fost late in deradere initial. De exemplu Stravinsky, a fost gonit din oras si urmarit de un grup de parizieni cand au ascultat pentru prima data Ritualul Primaverii.

Nici în domeniul tehnologic lucrurile nu sunt diferite. Roberd Goddard, cunoscut ca pionier in domeniul rachetelor, a fost respins cu duritate de  catre ceilalti oameni de stiinta. Acestia sustineau ca propulsia rachetei nu ar functiona in atmosfera rarefiata din spatiu. De regula inovatiile au nevoie de o lunga perioada pana sa fie puse in aplicare, tocmai datorita neincrederii fata de inovatii.

Avand in vedere aceste exemple, putem intelege de ce nu ne putem grabi sa catalogam refuzul timpuriu ca fiind un esec. Oamenii de succes sunt optimisti cu privire la influenta pe care o pot avea deciziile lor asupra evenimentelor care le influenteaza viata.

Felul in care o persoana isi percepe eficienta, afecteaza performanta lor. Cum? Increderea in sine determina cum gandim, simtim, ne automotivam si ne comportam. Cand cineva crede ca poate fi eficient, aceasta priveste sarcinile dificile ca pe niste provocari care trebuie rezolvate, nu ca pe niste amenintari. Prin aceasta atitudine se da pe fata o mai mare implicare in activitatea respectiva, decat daca atitudinea ar fi fost una fatalista sau de resemnare.

Rezultatul este ca se stabilesc tinte mai mari si se da pe fata un angajament mult mai mare, un efort sustinut in fata esecului si o recuperare mai rapida in urma loviturilor primite. Ei atribuie esecul efortului nesustinut sau cunostintelor limitate si sunt siguri ca pot avea control asupra situatiilor adverse. Toate aceste caracteristici ajuta la reducerea stresului si a depresiei.

In contrast, aceia care se indoiesc de capacitatile lor se dau inapoi din fata sarcinilor dificile pentru ca le interpreteaza ca pe niste amenintari. Ca urmare, au aspiratii mici si dau pe fata un angajament slab  fata de tintele stabilite.  In fata sarcinilor dificile ei zabovesc asupra deficientelor personale, asupra obstacolelor  si asupra efectelor negative, in loc sa se concentreze pe ceea ce au de facut.  Rezultatul acestei atitudini este ca astfel de oameni renunta mult prea usor in fata problemelor vietii. Ei se recupereaza greu in urma unei neplaceri si sunt victime facile in fata stresului si a depresiei. Toate acestea, pentru ca ei percep performanta scazuta ca o deficienta de aptitudine. 

Vestea buna este ca nu conteaza la ce nivel este increderea ta de sine, important este ca o poti imbunatati.

Teoria lui Albert Bandura despre increderea de sine este potrivita pentru a îmbunatati modul în care îti apreciezi propriile abilităti. Conform acestei teorii, exista patru surse pentru a cladi eficienta de sine.

✓ Dezvoltarea experiențelor de succes din trecut

Cu cât experimentezi mai mult succesul, cu atât ai mai multe șanse să-l experimentezi în viitor. Dar dacă succesul este obținut prea ușor, probabil nu va contribui prea mult la cresterea increderii de sine. Experientele de succes care te vor ajuta sunt acelea la care ai ajuns prin munca sustinuta si efort.

Pentru a avea parte de astfel de experiențe, lucrează la motivatie, perseverenta si hotarare.
Motivarea si încrederea în sine sunt legate una de cealalta. Cand ai mai mult din una, vei avea mai mult si din cealalt. Iti poti imbunătati motivatia facand urmatoarele:

✅ Gandeste sanatos.
✅ Stabileste-ti tinte realiste.
✅ Creeaza-ti un mediu care sa te motiveze.

Pentru a-ti cunoaște nivelul de automotivare, acceseaza linkul de mai jos.

apocalipsa-5c-c_14377437_70d4ac5da422ea64ecdf3ac6e4ab597e40b37e54
Un alt aspect de testat este asumarea responsabilității pentru eșecuri și succese în egală măsură. Pentru a-ți dezvolta abilitățile, trebuie să crezi că eforturile tale te duc la success. Ai nevoie să crezi că ești responsabil pentru succesul tău intern. Deci nu este vorba despre noroc, soartă, etc.

Ce trebuie facut pentru a avea experiente de succes?

⚙ Cauta responsabilitati provocatoare si realiste (sa poti atinge succesul propus).
⚙ Evalueaza-ti abilitatile.
⚙ Îmbunatateste-ti abilitatile de rezolvare a problemelor ai de luare a deciziilor.  Aceasta te va ajuta în dobândirea unui sentiment general de încredere în alegerile pe care le faci.
⚙ Dezvoltarea personala si profesionala continua.

✓ Observarea modelelor de succes

Observarea succesului celorlalti sporeste increderea in sine. Daca te consideri egal cu altcineva si observi realizarile sale, esti predispus sa-ti atribui capacitatile respective si sa crezi ca poti atinge succese similare.
Cu cat te consideri mai asemanator, cu atât influenta va fi mai mare. Deci, daca seful tau are o pregatire similar și un trecut asemanator tie, iti poate spori increderea în tine. Observand pe altii lucrand din greu si atingand succesul, poti fi motivat.
Opusul poate fi de asemenea adevărat. Dacă observi persoane lucrând din greu care nu ating succesul, aceasta poate rani încrederea ta in tine – în mod special atunci când consideri ca talentele si abilitatile tale sunt similare cu ale lor.

Cateva sfaturi
Inconjoara-te cu oameni de succes, impliniti.
Cauta un mentor care are un trecut similar cu al tau.
Învata de la toti cei din jurul tau. Observa ce fac cei care au succes.
Alege sa lucrezi pentru companii care au potential de crestere.

✓  Cercul de influenta

Oamenii convinsi, incurajati sa creada ca au toate calitatile necesare pentru a reusi sunt mai inclinati sa depuna efort mai mare decat in situatia in care ar cultiva indoieli si ar zabovi asupra deficientelor personale. Din pacate, este mult mai usor sa subminezi increderea de sine a cuiva, decat sa o multiplici. Multe incercari de incurajare sunt privite ca fiind nerealiste si sunt infirmate de rezultatele slabe. 

Dar persoanele care construiesc increderea de sine cu succes in ceilalti, fac mai mult decat sa spuna vorbe incurajatoare. Ei construiesc un mediu incurajator in care ofera posibilitati de afirmare. Deopotriva, ei evita a pune oamenii prematur in situatii in care vor esua. Ei masoara succesul pe baza imbunatatirii performantei si nu a competitiei.

✓ Managementul stresului

Cand stresul iti domina viata, rezultatele pot fi nocive. Managementul corect al stresului poate fi o sursa de incredere în sine. Aceasta iti ofera energie si un sentiment de putere.
Daca lasi stresul sa te controleze, ai sanse mari ss devii foarte negativist. Poti interpreta stresul drept esec, ceea ce conduce la mai mult stres si negativism.
Pentru a fi increzator, trebuie sa gandesti pozitiv. Infrunta situatiile stresante in mod direct si învata strategii de administrare.

Incearca sfaturile urmatoare, pentru a administra stresul mai bine:

✅ Învață să fi optimist
✅ Descopera daca esti pozitiv sau negativ in ACEST test și fa schimbarile necesare
✅ Învata tehnici de adminstrare a stresului și protejeaza-te.

In concluzie, increderea de sine afecteaza alegerile, nivelul de motivare, eficienta si chiar rezilienta. Increderea de sine se dezvolta prin patru influente. Acestea sunt: experientele de succes, modelele de succes, sprijinul social si managementul stresului. Care este experienta ta cu cele 4?

 
 
error: Content is protected !!
0

Your Cart