fbpx

10 Lecții Importante Despre Carieră Pe Care Mulți Oameni Le Invață Prea Tarziu

De regulă, mass-media popularizează cazurile de lideri corupți, care au probleme etice. Din păcate, știrile sunt pline de asemenea situații și ne întrebăm unde mai sunt valorile și principiile. Este scopul acestui articol să amintească de existența tuturor liderilor etici care au reușit să creeze companii mari și să puncteze câteva din acțiunile lor, în speranța că exemplul lor va fi urmat. Desigur, nu este suficient să fii etic pentru a construi ceva care să dureze, dar nu poți face aceasta fără să fii etic. Valorile asigură continuitatea, mai ales dacă sunt bazate pe principiile universale de adevăr și dreptate.

  • Definește valorile organizației

A presupune că oamenii tăi au intenții bune nu este deloc rău, dar a considera că intenția este suficientă ne conduce pe panta eșecului. Așa cum spune Jeremy Dean în cartea Making Habits Breaking Habits, lupta dintre obicei și intenție este una nedreaptă. Pe măsură ce obiceiurile noastre se întăresc, intențiile pot prezice comportamentul din ce în ce mai puțin. De ce? Din pricina  pilotului automat, subconștientul. Ceea ce s-a descoperit din studiile despre obiceiuri și intenții este că deciziile noastre conștiente nu sunt atât de puternice pe cât ne-ar plăcea să credem. Se pare că știm ceva despre personalitățile noastre, dar nu chiar atât de mult!

A fost realizat un studiu, în care psihologii au dorit să afle legătura între stima de sine și limbajul non verbal. Fără să le spună adevăratul scop al studiului, psihologii au adresat participanților întrebări de personalitate. În realitate, ei doreau să afle cât de multă nesiguranță manifestau participanții în limbajul corpului. Aceasta a fost adevărata măsură a stimei de sine. Rezultatul? A existat doar o legătură foarte slabă între cât de multă stimă de sine credeau că au și cât de multă nesiguranță manifestau.

În acest context, valorile au rolul de factor de conștientizare, sau busolă. În lipsa unei conștientizări perfect dezvoltate   la nivel personal, valorile organizație, bine alcătuite și punctate, ajută la clarificare direcției și a integrării individului. Cel mai bun moment pentru a face cunoștință cu valorile este la interviul de angajare. Orice amânare poate favoriza instalarea devalorizării organizației, dinspre angajatul „neangajat” într-o cultură organizațională.

  • Dă tonul

Odată stabilite, valorile așteaptă să fie puse în practică. Și cele mai mari așteptări se îndreaptă către…lider, desigur. În cartea sa Leadership Gold: Lessons I’ve Learned From a Lifetime of LeadingJohn Maxwell subliniază că cea mai dificilă persoană de condus ești întotdeauna tu. Natura umană ne-a „îmbogățit” cu această capacitate de a măsura pe oricine, numai pe noi înșine nu. De aceea, majoritatea oamenilor nu trebuie să-și facă griji pentru competiție. Nu alții sunt motivul pentru care ei pierd. Dacă nu câștigă, motivul este că s-au descalificat. Iată care ar fi câțiva pași esențiali pentru a te asigura că dai un ton bun.

Învață să fii ucenic!

Doar liderul care învață să urmeze bine, va știi să conducă bine. Leadershipul de calitate necesită să cunoștem „lumea” în care trăiesc oamenii pe care-i conducem. Doar când umbli în mocasinii altora, te poți conecta cu ei! Din contră, liderii care nu au fost buni ucenici, tind să fie aroganți, nerealiști, rigizi și autocratici. Așa cum spunea episcopul Fulton J. Sheen, „Civilizația este mereu în pericol atunci când aceia care nu au învățat niciodată să se supună, iau comanda.”

Fii disciplinat!

Atunci când suntem nebuni, vrem să cucerim lumea. Când ne înțelepțim, vrem să ne cucerim pe noi înșine! Despre Frederic cel mare al Prusiei se spune că mergea pe la periferia Berlinului, când s-a întâlnit cu un bătrân care mergea gârbov în cealaltă direcție. Frederic a întrebat: „cine ești tu?” Bătrânul a răspuns: „Eu sunt un rege”. „Un rege!” a râs batjocoritor Frederic. „Peste ce împărăție stăpânești?” „Peste mine însumi”, a răspuns cu mândrie bătrânul.

Învață răbdarea

 În viață, puține lucruri de valoare vin repede. Când tinzi să fii nerăbdător, amintește-ți:

Au trebuit 26 de luni pentru ca Turnul Eiffel să fie construit!
Lui Da Vinci i-au fost necesari 4 ani ca să picteze Mona Lisa!
4 ani au trecut până ce Michelangelo a terminat tavanul Capelei Sixtine!
Lev Tolstoi a scris Război și Pace în peste 6 ani!
Au fost nevoie de 30 de ani pentru construirea Marii Piramide!
Au trecut 40 de ani până ce Fur Elise a lui Beethoven a fost interpretată!
I-a luat lui Noe peste 100 de ani să construiască arca!

Și noi, ne stresăm că nu ni se fac mai repede floricelele în cuptorul cu microunde…

Învață să dai socoteală

Liderii care se conduc pe ei mai întâi, știu un secret: nu pot avea încredere în ei. Lideii buni știu că puterea poate seduce și-și înțeleg propria slăbiciune. A fi lider și a nega acest lucru, înseamnă că ești în mare pericol! Un proverb chinez spune: „Când vezi un om bun imită-l, când vezi un om rău, examinează-te!” Mulți lideri sinceri au căzut la proba de etică, pentru că au crezut că lor nu li se poate întâmpla așa ceva. Aceasta ne învață două lecții: în primul rând, nu te încrede în tine! Doi, Învață să dai socoteală în fața cuiva de încredere.

Când Harry Truman a primit președenția Statelor Unite după moartea lui Franklin Roosevelt, Sam Rayburn i-a dat un sfat părintesc: „De acum înainte vei avea mulți oameni în preajma ta. Vor încerca să pună un zid în jurul tău și să-ți taie accesul la orice idee în afară de a lor. Îți vor spune ce om mare ești, Harry. Dar tu și cu mine știm că nu este așa.”

Tu cum vezi etica în leadership? Lasă-ne mai jos un comentariu.

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart