fbpx
7 semne ale multiplicării excelenței

Cercetătorul Angela Duckworth a descoperit că tăria de caracter „presupune a munci susținut în vederea provocărilor, menținându-ți interesul și depunând același efort, indiferent de eșecuri, adversități și plafonările progresului. Individul curajos vede succesul ca un maraton, iar avantajul său este rezistența.” Autorii cărții ” Scaling Excelence” identifică 7 semne după care ne putem da seama unde ar trebui să ne concentrăm eforturile, atunci când întâmpinăm obstacole în procesul de multiplicare a excelenței.

1. Împrăștie o mentalitate, nu doar o urmă în nisip

Doar lucrând cu cifrele și afișarea logoului tău în cât mai multe locuri posibile, nu este de ajuns. Doar dac oamenii tăi cred și trăiesc o mentalitate comună, multiplicarea excelenței vaavea loc.

2. Implică toate cele 5 simțuri

Mentalitatea pe care vrei s-o creezi va trebui susținută cu imaginile, sunetele, mirosurile și alți stimuli subtili. Mentalitățile se împrăștie ca focul în miriște, dacă sunt susținute de stimuli care activează toate simțurile. Convingerile și comportamentele noastre sunt ajutate sau subminate de culorile și imaginile pe care le vedem, de sunetele pe care le auzim, de mirosurile pe care le întâmplinăm, de obiectele pe care le atingem. De asemenea, suntem influențați de tonul vocii și de mesajul nonverbal al altora, dacă se uită în ochii noștri, de postură și multe alte amănunte aparent nesemnificative.

3. Leagă realitățile pe termen scurt de cele pe termen lung

Managerii mai au o problemă: se concentrează pe amănuntele procesului și cum se întâmplă lucrurile astăzi și uită să lege prezentul de viitor. Shona Brown, vicepreședinte executiv pe operațiuni la Google între 2003 și 2011 vorbește despre cum erau luate deciziile la Google. În orice decizie pe care o luau, liderii încercau să scape de tendința de a face ceea ce era mai ușor în prezent. Ei întrebau „cum va funcționa asta când vom fi de 10 sau de 100 de ori mai mari?” Ei se gândeau: „să nu decidem ce este cel mai bine acum, să decidem ce va fi cel mai bine în doi sau trei ani.”

4. Accelerează răspunderea

Cheia aici este să creezi un sistem în care răspunderea individuală să fie acceptată constant, cu toată inima, de către oricine și în care cei care bat în retragere și soliștii egoiști să nu aibă unde să se ascundă. Crearea de presiune socială nu este o formă de manipulare, ci de educare. Educația nu se face doar în sesiunile de training, ci prin rutinele zilnice ale unui sistem dinamic.

5. Teme-te de înghesuială

„Înghesuiala” apare atunci când există trei elemente:

  • Iluzia: Factorii de decizie cred că implementarea excelenței este mult mai ușoară decât arată realitatea
  • Nerăbdarea: Factorii de decizie cred că ceea ce ei fac este atât de bun și ușor de multiplicat, încât se grăbesc să-l promoveze înainte ca ei, proiectul sau organizația să fie gata.
  • Incompetența: Factorii de decizie duc lipsă de cunoștințele și de abilitățile necesare multiplicării excelenței și în consecință multiplică mediocritatea

6. Multiplicarea excelenței necesită și adăugare și eliminare

Problema multiplicării este problema lui „mai mult”. Toate organizațiile care doresc mai multă excelență tind să aglomereze agenda cu tot ceea ce și-ar propune să adauge. În realitare, este nevoie să elimini, înainte de a adăuga ceva în schimb. Pe măsură ce organizațiile cresc mai mari și mai bătrâne, pe măsură ce programele se măresc iar consecințele acțiunilor trecute se adună, regulile, rolurile, produsele și serviciile care o dată au fost bune dar care acum nu mai sunt necesare, sunt precum lipitorile pe o corabie. Pentru a face loc excelenței, acestea trebuie să dispară.

7. Încetinește, pentru a multiplica mai repede și mai bine

Câștigătorul Premiului Nobel, Daniel Kahnemann arată că oamenii au capacitatea bună și rea în același timp, de a se baza pe tiparele de gândire vechi, luând decizii instant și fără să se gândească. Un studiu efectuat de Clifford Holderness și Jeffrey Pontiff a examinat a 122,765 de prizonieri de război americani în timpul celui de-al doilea război mondial. Rezultatele au arătat că în lagărele unde ofițerii americani încă își păstrau gradele și se purtau cu ceilalți prizonieri ca și cum încă ar fi fost în libertate, rata deceselor era cu 20% mai mare decât în cele unde era mai puțină ierarhie. Aceste ierarhii tradiționale sunt bune pe câmpul de luptă, dar în lagărele de prizonieri este nevoie mai mult de individualitate și flexibilitate.

 

Care este experiența ta cu multiplicarea experienței?

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart