fbpx

Cele 5 niveluri de leadership

În funcție de raportul echilibru-risc avem mai multe niveluri de leadership. Păstrând în minte că pe fiecare nivel se urcă prin practicarea unei și mai mari doze de echilibru, înțelegem că primul nivel înseamnă echilibru 0 și risc total, în timp ce ultimul nivel combină o doză minimă de risc, împreună cu foarte mult echilibru. După cum vom observa, raportul este invers proporțional.

❖ Poziția

Oamenii de la acest nivel se pot numi șefi, nu și lideri, pentru că ei sunt ascultați doar pentru poziția lor. Din cauza lipsei de echilibru din viața lor de lider, gradul de risc este ridicat. Este vorba despre riscul de a nu inspira pe ceilalți prin exemplul personal, și de a nu putea lansa viziunea plantării lămâiului. În timp ce poziția poate conferi siguranță și confort cu foarte puțin efort, această siguranță este înșelătoare pentru că este ancorată în drepturile pe care șeful și le arogă. De aceea, pentru a putea trece la următorul nivel, șeful trebuie să-și asume față de sine riscul la fel de mare de a renunța la drepturile sale. De ce? Pentru că inițiativa ține de responsabilitate, nu de drepturi. Iar fără inițiativă din partea liderului, lucrurile vor stagna. Inițiativa este responsabilitatea liderului.

❖ Permisiunea

La acest nivel echilibrul capătă formă, pentru că drepturile liderului lasă loc drepturilor angajaților. Relațiile care se construiesc în acest fel determină oamenii să urmeze viziunea pentru că vor, nu pentru că ar trebui. Cu toate acestea, riscul încă este ridicat, întrucât relațiile sunt în ele însele foarte volatile. Deși aici se pune baza pentru restul nivelurilor, relațiile pot genera și cele mai multe probleme. Acesta este motivul pentru care liderul trebuie să-și asume riscul de a cere permisiunea să treacă la următorul nivel pentru oamenii săi. Însă relațiile nu trebuie să fie un scop în sine, ci mijlocul de a oferi inspirație, creând mediul potrivit pentru oferirea exemplului personal.

❖ Producerea de rezultate

Așa cum spuneam, rezultatele sunt cele care confirmă leadershipul. Acesta este momentul în care riscul se reduce semnificativ, în timp ce echilibrul din viața ta de lider atinge o cotă satisfăcătoare. Odată ce a stabilit relații semnificative cu membrii echipei sale, liderul poate să le inducă dorința după rezultate. Învățând cum se lucrează cu oamenii în cadrul unei relații, organizația beneficiază de pe urma sinergiei. Practic, sinergia este cel mai bun rezultat pe care-l poate aștepta un lider de la echipa sa, căci în acest mediu organizația devine eficientă și crește. Observând ce ai realizat pentru organizația lor, oamenii te urmează și mai îndeaproape.

❖ Dezvoltarea oamenilor

Acest al patrulea nivel reproduce leadershipul în ceilalți. Ei sunt împuterniciți să modeleze în alții ceea ce s-a modelat în ei. Devenind reprezentanți ai valorilor organizației, recunoștința lor pentru schimbarea la care asistă se traduce în și mai multă loialitate. Viața lor se află acum în echilibru, și ei pot recunoște în aceasta contribuția ta.

❖ Vârful

Deși în mod paradoxal trebuie să riști mult ca să ajungi aici, vârful odată urcat, îți aduce echilibru maxim și risc mic. Deaceea este cel mai greu să ajungi în vârf, și doar puțini lideri reușesc asta. Cuvântul cheie aici este respectul. Oamenii ajung să te respecte mai întâi pentru ceea ce ești, apoi pentru ceea ce ai făcut.
Cred cu toată convingerea că este nevoie să ne schimbăm percepția cu privire la ce înseamnă să fii pe vârf, și aceste cinci etape ne pot ajuta. Nu este suficient să fii în față. Doar observarea dinamicii raportului lider-echipă poate descoperi pe ce nivel te afli. Și de ce este important să știi unde te afli? Fiindcă doar când ești conștient unde te afli și unde vrei să ajungi, poți îmbunătăți.

Evident că atunci când riști, poți pierde. Vorbind deschis despre pierderile sale, liderul le dă celorlalți șansa de a crește. Într-o organizație în care liderii nu-și ascund greșelile, nu le diminuează și nu pun masca perfecțiunii, asumarea riscului este mai ușor acceptată ca variantă. Atâta timp însă, cât liderul pare de oțel sau vorbește despre greșeli la modul general, fără prea multă transparență, nu putem aștepta ca ceilalți să facă primul pas. Tu pe ce nivel de leadership te găsești? Lasă-ne un comentariu!

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart