fbpx
Clopoțeii creativității II

Filosoful Abraham Kaplan separă problemele, de situațiile pe care nu le putem schimba. Gândirea ne ajută în prima fază să diferențiem între cele două. Problemele au mereu cel puțin o soluție, pe care trebuie s-o găsim, în timp ce trebuie să acceptăm că sunt și lucruri pe care nu le putem schimba. Problemele sunt clopoței pentru creativitate, iar o astfel de persoană nu poate fi rezident în casa eșecului. Iată în continuare, alte câteva lecții pe care le putem învăța din problemele cu care ne confruntăm:

❖  Schimbările sunt inevitabile: învață să le controlezi!

• Singura persoană care dorește schimbarea, este un bebeluș ud. Oamenii rezistă la schimbare din mai multe motive. Mai întâi, din teama de a pierde ceva. Am învățat că pentru tot ce câștigi, pierzi altceva, și că “fiecare început este o consecință și fiecare început încheie ceva,” după cum afirma poetul Paul Valery. Al doilea motiv este că se tem de necunoscut. Pentru a nu mă mai teme de schimbare, am învățat că toate lucrurile pe care le iubesc acum, mi-au fost necunoscute cândva. Sunt amintiri extraordinare pe care le am din acele momente de încordare, de care mă temeam înainte.
• Fără schimbare, nu este înaintare. După cum spune Max DePree, “Nu putem deveni ceea ce trebuie, rămânând ceea ce suntem.” De fapt,schimbarea înseamnă că dacă vrei ceva ce n-ai avut niciodată, va trebui să faci ceva ce n-ai făcut niciodată. Iar aceasta te schimbă, încât să poți continua același ciclu.
• Este un preț pentru orice schimbare. Paradoxal, partea cea mai grea în toată schimbarea aceasta nu ține de probleme, ci de caracterul nostru. Toate situațiile dificile pe care le-am întâmpinat m-au solicitat la maxim, și am înțeles că schimbarea nu se produce ușor. Este un proces dureros, pentru care trebuie să fii dispus să plătești prețul la fiecare pas. Tom Peters, expert în management, spunea: “Nu da barca peste cap. Scufund-o și ia-o de la început.”

❖ Problemele sunt ceva natural: nu există condiții ideale

Viața este plină de probleme, dar un lider de succes știe cum să le administreze.  Iată câteva relfecții asupra problemelor:
• Toată lumea are probleme. Perspectiva noastră asupra problemelor duce la succes sau la eșec. Am observat că nu trebuie să aștepți o anumită rezolvare, pentru a fi mulțumit. Învață la fiecare pas și aceasta te va face în stare să poți mai mult. Cu toate acestea, trebuie să vezi obiectivele, nu doar obstacolele.
• Mărimea persoanei este mai importantă decât mărimea problemei.
• Dacă reacționezi corespunzător, problemele te vor duce înainte. Devenim mai conștienți de realitatea din lume, de noi înșine și de ceea ce vrem să facem de-acum înainte.
• Cea mai bună metodă de a scăpa de o problemă este să o rezolvi. Un lider adevărat nu privește problemele ca pe ceva special. El le privește ca pe ceva normal. Așteaptă-te la probleme și învață să le rezolvi. Pentru că o problemă neanticipată este cea mai mare problemă pe care o poți avea. Atunci când te aștepți la probleme, înțelegi că trebuie să fii pregătit pentru orice situație. Data viitoare când întâmpini probleme, amintește-ți să începi cu tine.

❖ Frica ne face ignoranți

Un studiu realizat de Barna Research Group a arătat că patru din cinci adulți au dificultăți majore care-i preocupă în mod serios. Iată care sunt îngrijorările lor cele mai mari:
Finanțe 28%
Sănătate 19%
Frământări legate de carieră 16%
Probleme legate de copii 11%
Relații de familie 7%
Atingerea țintelor personale 7%

Adevărata problemă cu frica este că ea ne paralizează pe măsură ce o cultivăm, și devine exagerată. Cum spunea John F. Kennedy, “Există riscuri și costuri pentru un program de acțiune, dar sunt mult prea mici în comparație cu riscurile și costurile pe termen lung ale inactivității confortabile.”  Am învățat că frica poate fi învinsă dacă:

• O recunoști
• Descoperi motivul/motivele ce stau la baza ei
• Accepți frica drept preț al înaintării
• Te concentrezi pe ceea ce poți controla/te uiți la ziua de azi
• Nu-ți hrănești frica. În final, emoția pe care o hrănești în mod continuu este cea care îți va domina viața.

Scrie-ne în comentarii ce lecții înveți tu din problemele cu care te confrunți!

Lasă un răspuns

error: Content is protected !!
0

Your Cart