fbpx

Clopoțeii creativității I

Filosoful Abraham Kaplan separă problemele, de situațiile pe care nu le putem schimba. Gândirea ne ajută în prima fază să diferențiem între cele două. Problemele au mereu cel puțin o soluție, pe care trebuie s-o găsim, în timp ce trebuie să acceptăm că sunt și lucruri pe care nu le putem schimba.Problemele sunt clopoței pentru creativitate, iar o astfel de persoană nu poate fi rezident în casa eșecului. Iată câteva din lecțiile pe care le învățăm când avem probleme:

❖ Atitudinea face diferența în modul în care abordezi viața

O femeie a ales să meargă împreună cu soțul ei în tabăra armatei americane din California, în timpul celui de-al doilea război mondial. Fiind proaspăt căsătoriți, soțul ar fi preferat ca soția să rămână cu familia, dar aceasta nu a vrut să trăiască separat. Singurul loc în care să locuiască a fost o colibă părăsită, lână o așezare de indieni. Lucrurile pe care le aveau erau foarte simple, iar mediul în care trăiau făcea ca situația să fie greu de acceptat. În timpul zilei era foarte cald, pentru ca vântul care sufla constant să fie ca focul de fierbinte. Iar praful pe care-l aducea se așeza peste tot. Stând singură câte două săptămâni, nefiind în stare să socializeze cu nativii pentru că nu împărtășeau prea multe în comun, i-a scris mamei sale că dorea să plece. La puțin timp a primit răspuns de la mama sa, care i-a trimis următoarele gânduri, printre altele: doi oameni priveau prin gratiile închisorii; unul vedea noroi, altul vedea stelele. Recitind rândurile de mai multe ori, tânăra soție s-a rușinat și a luat decizia că se va uita după stele. A început să socializeze cu indienii, să învețe de la ei, iar ei s-au deschis față de ea. Relaționând, perspectiva s-a schimbat și chiar și deșertul părea mai interesant. Studiind viața în deșert, a început să scrie despre ce descoperise. Nu deșertul se schimbase, ci ea se schimbase. Pentru că cei mai fericiți oameni în viața aceasta nu au neapărat cel mai bun din toate, ci încearcă să facă cel mai bine din orice.

❖ Descurajarea poate fi administrată eficient

Descurajarea poate fi trecută mai repede dacă ai anumite ingrediente. În primul rând, trebuie să ai perspectiva potrivită. Trebuie să încadrezi ceea ce ți se întâmplă într-un peisaj mental matur. Pentru aceasta, trebuie:

• Să privești bine imaginea de ansamblu
• Să privești în scurt la problemă
• Să privești îndeaproape la tine
• Să privești în depărtare la oamenii de succes
• Să privești în toate direcțiile după posibilități

În al doilea rând, descurajarea poate fi depășită dacă vezi oamenii potriviți. Aceasta i s-a întâmplat poetului Walt Whitman, când a publicat în anul 1855 un mic volum de poezii. Nicio editură nu a acceptat volumul, așa că a trebuit să-l tipărească singur. Nu le putea vinde, și prețul cărții a scăzut de la 2 dolari la 50 de cenți. Chiar atunci a primit un mic bilețel de încurajare de la cineva. Acolo scria: “Dragă domnule, nu sunt orb să nu văd valoarea volumului de poezii. Cred că este cea mai bună piesă de înțelepciune la care a contribuit America până acum. Te felicit la începutul unei cariere extraordinare.” Persoana care scria era Ralph Waldo Emerson, cea mai respectată figură literară a Americii pe atunci.

În al treilea rând, trebuie să ai așteptările potrivite pentru a nu te descuraja prea mult. J. Wallace Hamilton spunea că “Viața fiecărei persoane este un jurnal în care vrea să scrie ceva, dar ajunge să scrie o altă poveste.” Este adevărat, dar dacă te concentrezi pe ceea ce poți realiza, nu pe ceea ce nu poți, vei ajunge să nu te descurajezi la orice obstacol.

În al patrulea rând, trebuie să iei deciziile potrivite. În loc să iei decizii atunci când ești în valea suferinței și mintea ta caută o scăpare din toată presiunea care s-a acumulat, este bine să perseverezi căutând un moment de liniște. Deși o conștiință prea sensibilă ți-ar putea spune că trebuie să rămâi concentrat pe problemă pentru că altfel trădezi persoana sau persoanele care suferă, pentru a lua deciziile potrivite trebuie să vezi bine. Iar pentru asta ai nevoie să urci pe culmile gândirii tale către acele oaze de lumină care te vor inspira. Tu ce lecții înveți din problemele cu care te confrunți?

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart