fbpx
Liderul și dezvoltarea personală

Când vorbim despre dezvoltarea personală a liderului, este un subiect care ține într-adevăr de verbul “a fi.” În acest articol în două părți,  am să-ți dau 4 pași pentru a trăi acest verb cu o intensitate și o continuitate care să-ți asigure ceva de oferit celor ce te urmează. Pentru că, dacă nu ai ce oferi, nu te va urma nimeni, deci nu te poți numi lider. Poți fi manager, antreprenor, chiar profesor sau bibliotecar, dar ca să oferi în calitate de lider, îți trebuie mai mult decât cunoștințe. Iată mai jos câteva din condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un lider, pentru a avea ce să ofere.

❖ Caracterul
Rabinul Nachman din Breslov, Ucraina, a spus: “Dacă nu vei fi mai bun mâine decât astăzi, pentru ce-ți mai trebuie ziua de mâine?” Iar pentru asta îți trebuie un plan în care să așezi caracterul pe primul loc. Doar așa nu te vei opri niciodată din creștere, pentru că nu cauți să impresionezi sau să obții avantaje, ci să devii cel mai bun tu în fiecare zi. Este mai mult decât o lozincă. Este un mod de viață pentru liderul care vrea să aibă ce să ofere. Lucrul cel mai important de reținut la acest capitol este că nu poți moșteni caracterul. Aceasta este în primul rând o veste bună, pentru că nu ți-ai dori cu siguranță, să primești caracterul altuia, cu toate minusurile sale. Și chiar dacă ar avea numai plusuri, ceea ce nu este cazul, ai pierde bucuria de a-ți forma propriul caracter. Este bucuria care vine în urma rezolvării problemelor pe care numai tu trebuie să le înfrunți. Dar pentru asta, trebuie să te prezinți la examen. Este vorba de examenul zilnic, la care mulți nu se prezintă. Pur și simplu pentru că ei trăiesc în modul “viața ca o vacanță,” și vor să se distreze în viață în loc să învețe. De fapt, aici sunt două abordări: fie plătești acum prețul disciplinei, și te bucuri mai bine la urmă, fie alegi să te distrezi acum, plătind la urmă cu tot cu dobândă. Te încurajez să alegi varianta disciplinei zilnice care înseamnă să te prezinți la examen. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Poate că te-ai gândit deja la aceasta, dar ți-e teamă că vei pica examenul. Vestea bună este că deși s-ar putea să mai pici examenul din când în când, el se va repeta până îl vei trece. Viața te va aduce în același loc în care ai greșit, și vei avea mereu o a doua șansă să schimbi rezultatul. Doar să fii prezent. Ca să fii prezent la examenul tău, trebuie să faci două lucruri.

⦿ Mai întâi, uită de alții. Concentrează-te pe tine, și asumă-ți răspunderea pentru tot ceea ce gândești, spui și faci. Amintește-ți: tu ești responsabil de ceea ce se întâmplă înăuntrul tău, nu în afara ta. Iar ceea ce se întâmplă în mintea și sufletul tău, este mai important decât ce se întâmplă în afară.

⦿ În al doilea rând, concentrează-te în prezent. Uită-te în trecut, doar ca să te evaluezi. La viitor să privești doar pentru a-ți stabili direcția. Dar examenul caracterului se duce în prezent, astăzi. În timp ce abordezi examenul astăzi, amintește-ți că “a fi” precede “a face” și “a avea.” Mulți pun întrebarea greșită. Ce să fac pentru a câștiga mai mult? Ce să fac pentru a fi mai fericit? Mai corect ar fi să te întrebi, “Cine trebuie să fiu eu pentru a face și pentru a avea?” Atunci când te concentrezi pe “cine,” vei ajunge să faci și să ai în mod natural. Dacă inversezi ordinea, vei sacrifica mereu caracterul de dragul diferitelor realizări. Însă nimic nu se poate compara cu a avea, după ce ești. Desigur, nu trebuie să aștepți desăvârșirea înainte să ai rezultate mai bune. Trebuie doar să fii în primul rând conștient de cine ești, și apoi de cine vrei să fii. Și să treci la acțiune, înfruntând uriașii din caracterul tău. Aici este o greșeală de care trebuie să te ferești. Nu luptând cu uriașii vei ajunge să fii mai bun. Ci lupând cu ei având în minte motivația și ținta potrivită. Dacă ținta și motivația ta este de a avea ce să oferi, atunci în mod sigur vei avea o izbândă răsunătoare. Dacă îți propui orice altceva decât aceasta, nu vei gusta victoria.

❖ Conectarea-dincolo de cuvinte
În calitate de lider, trebuie să te apropii de oameni pentru a avea influență asupra lor. Aceasta se învață, odată ce te vei confrunta cu problemele cauzate de lipsa conectării. Dar nu trebuie să aștepți până atunci. Potrivit Harvard Business Review, “Criteriul numărul unu pentru avansarea profesioniștilor este abilitatea de a comunica eficient.” Caracterul fără aceste abilități de comunicare, ar fi precum un negustor care are marfă de calitate dar nu știe s-o vândă. Trebuie să înveți să-ți vinzi marfa. Din păcate, unii așteaptă ca oamenii să-i urmeze doar pentru că ei consideră că “marfa” lor se recomandă de la sine. Dar lucrurile nu stau așa întotdeauna. Este adevărat că oamenii observă un lider care are ce să ofere, dar de multe ori pot fi duși în eroare. Abilitatea de a manipula nu trebuie confundată cu o conectare eficientă. În timp ce scopul manipulării este ca liderul să profite de pe urma mulțimii, acel lider care urmărește conectarea, face aceasta pentru ceilalți, ca să câștige împreună. Însă chiar și în cazurile când oamenii au urmat liderul care avea ce să ofere, fără ca acesta să alerge după ei, tot conectarea este ceea ce a făcut lucrurile să se întâmple. De ce? Deoarece conectarea trece dincolo de cuvinte. Într-un studiu realizat de profesorul emerit de psihologie Albert Mehrabian, s-a descoperit că în comunicarea unu la unu există trei componente: cuvinte, tonalitate și limbaj non-verbal. În ocaziile în care sunt comunicate sentimente și atitudini, există următoarele procente:
Ceea ce spunem reprezintă 7% din ceea ce este crezut.
Felul în care spunem reprezintă 38%.
Ceea ce văd ceilalți reprezintă 55%.
Mai mult de 90% din ceea ce comunicăm despre sentimentele și atitudinile noastre nu are legătură cu ceea ce spunem. În cartea sa, Toți Comunicăm, Dar Puțini Stabilim Și Relații John Maxwel spune că sunt cinci principii ale conectării.

○ Conectarea amplifică influența ta în orice situație.
○ Conectarea este despre alții.
○ Conectarea trece dincolo de cuvinte.
○ Conectarea necesită întotdeauna energie.
○ Conectarea este mai mult pricepere decât talent moștenit.

A-ți dezvolta abilitățile de conectare trebuie cu siguranță să fie una din prioritățile tale ca lider care dorește să ofere altora ceva. Dezvoltarea personală nu înseamnă doar îmbunătățirea ta, ci și perfecționarea abilităților de comunicare. Renunță să crezi că alții trebuie să caute “marfa” ta, și începe să-i cauți tu învățând să construiești poduri în fiecare zi, în timp ce te conectezi. Îți urez succes. Pentru că succesul tău ca lider chiar depinde de conectare!

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart