fbpx
Avântul în leadership: 6 pași

Liderii petrec 5% din timpul lor asupra problemei, și 95% găsind soluții. Ei trec peste probleme și le zdrobesc, pentru că au câștigat avânt căutând soluții. În acest articol o să-ți ofer 6 metode de a aduna avânt.

❖ ASUMĂ-ȚI RESPONSABILITATEA, ORICE S-AR ÎNTÂMPLA
Prima durere în acest proces este să-ți asumi răspunderea atât pentru bine, cât și pentru rău. Nimic nu poate fi mai dăunător pentru dezvoltarea ta ca lider decât să arunci vina sau să cauți vinovați. Este tendința naturală a oricărui om, deaceea liderii de succes luptă împotriva curentului. Ei știu că în momentul în care se refugiază în oaza găsirii de greșeli în alții, încetează să mai crească. Deoarece creșterea are loc doar când lupți cu tine în căutarea adevărului. În orice eșec ai și tu o vină, și primul lucru pe care trebuie să-l faci, este să înțelegi asta. Oricât de mică ți s-ar părea la început partea ta, este doar fața văzută a icebergului. De fapt, noi suntem un tot. Și ceea ce nu facem bine într-un domeniu are ramificații în alte și alte domenii. Și până la urmă, totul se reduce la caracter. Și la cursa vieții. Ești, sau nu ești un punct de referință. Asta este tot ce contează. Și un punct de referință adevărat este în comparație cu tine, nu cu ceilalți. Întrebarea este dacă sunt mai bun ca ieri, dacă am ajuns unde mi-am propus, dacă mi-am atins potențialul. Făcând această introspecție, nu mai ai timp să cauți greșeli la alții. Pentru că cei ce fac așa, își irosesc viața. Punct!

❖ SUCCESUL ESTE REZULTATUL JUDECĂȚII SĂNĂTOASE

Iar judecata sănătoasă este rezultatul experienței, pentru ca experiența să fie adesea rezultatul judecății greșite. Nu este suficient să știi. Trebuie să experimentezi pe deplin acel lucru, cu toate laturile lui. Aici intervine frumusețea eșecului. Problema este că ne refuzăm avantajul de a învăța cele mai frumoase lecții, atunci când ne îndepărtăm de eșec, și nu ne acordăm suficient timp pentru a-l analiza. Facem asta, datorită prejudecăților. Considerăm că eșecul este rușinos și așa este, atunci când nu învățăm din el. Dar rușinos este și atunci când nu învățăm din victorie, și ne mulțumim să o savurăm mai mult decât ar trebui. Pentru că scopul victoriei nu este de a ne spune că am ajuns la destinație, ci că suntem pe drumul cel bun. Destinația este mai departe, mult mai departe. Este la limita dezvoltării caracterului. Adesea, victoriile ne iau mințile, pentru că le-am înțeles greșit. Le urmărim toată viața, dar ar trebui să le lăsăm pe ele să ne urmărească pe noi. Pentru că noi suntem ținta, nu ele. Iar dincolo de noi, sunt ceilalți, în viața cărora suntem chemați să aducem valoare. Iar deasupra tuturor este Universul, Dumnezeul personal. Deci fă-ți timp să gândești, și să experimentezi tot ce ți se întâmplă, în direcția potrivită. Eșecul spre bine, iar binele spre excelent. Pentru asta ești chemat. Să creezi puncte de referință din nimic.

 

❖ CONCENTREAZĂ-TE PE ESENȚIAL

Un motiv important pentru care atât de puțini reușesc să realizeze ceea ce vor cu adevărat, este că nu își îndreaptă atenția unde trebuie. Nu își folosesc puterea de concentrare așa cum trebuie. Majoritatea oamenilor merg prin viață ca prin apă, neluând niciodată decizia de a se specializa. Poate că se simt mai bine să facă de toate. Dar asta se întâmplă, pentru că se măsoară cu ceilalți. Intră într-o cursă de a produce cât mai mult, în orice. Nimic mai distructiv. Mă întreb de ce suntem creați cu atâtea sisteme. De ce avem nevoie și de sistemul nervos, și de cel sangvin, și de cel muscular…De ce știința nu se mulțumește să priveasă omul ca pe un tot, și analizează fiecare părticică ce îl formează? Lecția este să afli pentru ce ești creat. Nimeni nu poate să le facă bine pe toate. Orice profesionist s-a ocupat de acea singură pasiune, și de restul nu s-a mai frământat. Sigur, asta nu înseamnă neglijarea sănătății sau a relațiilor, întrucât scopul este să poți oferi mai departe altora. Și nu poți face asta, atâta timp cât nu ești în echilibru. Dar trebuie să existe o forță interioară care să aranjeze toate prioritățile. Și aceasta este esențialul spre care te concentrezi. Este punctul tău de referință. Pentru că nu poți fi un punct de referință în orice. Ai nevoie de o echipă pentru asta.

 ❖ ASOCIAZĂ

Pentru că de acest aspect se va ocupa capitolul următor, aici doar anticipăm. Toate desprinderile de sol încep cu o schimbare a sistemului de valori. Cea mai bună metodă de a schimba valorile, este să asociezi o durere masivă valorilor vechi. Este ca în cazul unei dependențe. Numai când asociezi obiceiul cu durerea pe care o produce și începi s-o trăiești cu adevărat, vei reuși să renunți. Gândește-te la cât de vinovat te simți, cât de frustrat, cât de îngrijorat. Și asociază toate acestea, cu durerea că i-ai rănit pe cei dragi. Aceasta te poate responsabiliza.

❖ PUNE ȚINTE

Cum oare îți poți închipui că vei ajunge undeva, dacă nu-ți propui? Oprește-te, stabilește și scrie țintele tale în viață, ca să le poți vedea clar în fiecare zi. Henry Ford spunea că “secretul succesului în viață este să afli ce ești chemat să faci, și să faci.” Atunci când ai un vis, știi la ce trebuie să renunți pentru a înainta. Nu vei mai fi luat prin surprindere. Nu ți se va mai părea prea mare prețul. Pentru că nimeni nu ți-a impus nimic. Ai ales. Alege să-ți conduci viața, nu o accepta pur și simplu!

❖ DACĂ FACI CEEA CE AI FĂCUT MEREU, VEI OBȚINE CEEA CE AI OBȚINUT MEREU
Trebuie să încerci noi și noi experiențe. Trebuie să explorezi mai mult din capacitățile tale. Nu folosi aceleași metode, nu gândi aceleași gânduri. Îmbunătățește-te în fiecare zi. Caută să cunoști mai mult, să afli mai multe de la cei de succes, să întrebi pe cei ce au ajuns pe un vârf sau pe altul. Fii avid după a redescoperi adevăratele valori. Nu renunța ușor la relații, investește totul. Când faci asta, obții noi experiențe.

Tu ce experiență ai legat de câștigarea elanului? Apreciem orice comentariu!

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart