Atitudinea în leadership

Atitudinea este pensula minții. Cu ea colorezi fiecare domeniu al vieții tale. Tu alegi culorile. Fie pui culori pesimiste și neatent așezate, care îi deprimă pe ceilalți, fie creezi un tablou măreț, inspirator. Tu alegi! Niciun lider pesimist și neatent cu ceilalți nu se poate aștepta să aibă un impact pozitiv, pentru că el nu creează conform cu cine trebuie să fie. Pentru a putea înțelege cum aprinde un lider lumina în interior, iată câteva medii care influențează atitudinea:

❖ Personalitatea
Felul în care două persoane interpretează aceeași experiență, este influențat de personalitatea lor. Este vorba despre înlinații, preferințe, gusturi, reacții, niveluri de energie. Deși nu suntem capturați de personalitatea noastră, suntem influențați de ea. Testele de personalitate pot ajuta în acest sens, iar personalitățile pot fi echilibrate.

❖ Crezurile
Totalitatea gândurilor tale formează atitudinea ta. Ceea ce gândești despre cineva, aceea este atitudinea ta. Primul pas spre controlarea atitudinii pentru un lider, este să-și cunoască bine gândurile. Acesta din nou, trebuie să fie un efort intenționat, pentru că de cele mai multe ori luăm gândurile ca pe un dat. Pur și simplu pentru că ne vin în minte, le considerăm ale noastre. Dar nu este adevărat! Din cauza multiplilor factori care ne influențează, multe gânduri pot bate la ușa minții. Liderul știe să-și conducă mai întâi gândurile, și apoi oamenii. Autorul Bob Conklin descria astfel gândul:

Te pot ridica, sau te pot coborî, pot lucra pentru tine sau împotriva ta. 
Te pot face un succes, sau un eșec. 
Eu controlez felul în care simți și felul în care acționezi.
Te pot face să razi, să lucrezi sau să iubești. Îți pot face inima să cânte de bucurie, încântare și înălțare.
Sau te pot face o ruină, murdar și morbid.
Te pot îmbolnăvi, te pot lăsa fără speranță.
Pot fi ca o povară grea asupra ta.
Sau pot fi ca lumina printr-o prismă, strălucitor sau zburător, pierdut pentru totdeauna, dacă nu sunt surprins de o peniță sau de un scop.
Pot fi hrănit și crescut pentru a ajunge măreț și frumos, văzut de alți ochi prin acțiunile tale.
Nu pot fi niciodată îndepărtat…numai înlocuit.
Sunt un GÂND.
De ce nu m-ai cunoaște mai bine?

❖ Mediul din jurul tău
Întotdeauna trebuie să-ți amintești că ceea ce se întâmplă în mintea ta, este mai important decât ce se petrece în afara ta. Dar mediul în care trăim ne oferă modelul de viață pe care începem să îl umplem. Deși nu întotdeauna poți schimba mediul în care trăiești, poți alege să nu te lași influențat de el, dacă modelul pe care ți-l oferă nu este cel potrivit. Secretul ca să nu devii robul împrejurărilor este să dezvolți o gândire bună, apoi una și mai bună. Un astfel de exemplu este Antwone Fisher, personajul principal al filmului cu același titlu, despre care John Maxwell scrie în cartea sa, Today Matters. Născut într-o școală de corecție, unde mama sa fusese închisă, fără tată, Fisher a crescut într-o familie de asistenți sociali cu totul disfuncțională. Acolo a fost abuzat fizic, emoțional și sexual aproape zi de zi, mama sa socială lăundându-se chiar că într-o zi l-a bătut până a intrat în inconștiență. Deși imaginea creionată în aceste cuvinte poate părea dură, atunci când un reporter l-a întrebat pe Fisher dacă filmul a arătat realitatea în ce privește mediul în care a crescut, a răspuns că în film și în carte a fost blând cu ei.
Ceea ce l-a salvat de la o viață irosită a fost întâlnirea cu învățătoarea Profit undeva prin clasa a IV-a, pe care o vede ca un înger. Prin eforturile și grija sa, Fisher și-a creat o imagine de sine corectă, care l-a ajutat să-și construiască o viață normală, spre deosebire de fratele său social, care nu a reușit acest lucru și a intrat într-o viață de droguri și crime.
Fisher își amintește în mod special de o ocazie, când a fost pus să citească, și în urma progreselor făcute, învățătoarea i-a transmis că este mândră de el. A fost momenul când a început o nouă viață, mai întâi în mintea sa de copil. Pentru că, deși pe dinafară acceptase timid lauda, pe dinăuntru avea o revelație. A fost prima dată în viața sa când a înțeles că poate face ceva pentru a schimba modul în care vor arăta lucrurile pentru el. În cartea sa, mărturisește:
“…Indiferent cât de des îți spune cineva că nu poți face ceva, muncind mai greu și încercând, poți să dovedești că au greșit și chiar să-ți schimbi circumstanțele. Această lecție este aur curat, pe care am să-l țin pentru toată viața mea în buzunar.”
Lecția pe care o desprindem, este că un mediu nepotrivit, nu este o piedică în calea aprinderii lumânării vieții tale, dacă îți schimbi modul în care gândești. S-ar putea să ai nevoie de cineva din afară, dar cu siguranță se poate. Potrivit lui Fisher, “chiar și când ai cele mai grele începuturi, există speranță; în lume există oameni buni.” Iar dacă mediul în care trăiești este neprielnic, încearcă să-l schimbi, după ce ai învățat să-ți schimbi gândirea. Iar dacă nu ți se permite acest lucru, poate ar fi timpul să-l părăsești. În orice caz, lumânarea trebuie să ardă frumos. Nu uita acest lucru!

❖ Oportunitățile de creștere
Nu toți primim aceleași oportunități atunci când creștem, dar cu siguranță fiecare ajungem la un punct în viață, când putem alege să facem tot ce putem mai bine cu oportunitățile pe care le-am primit.Pentru un lider care caută lumina pentru sine, căutarea sa îl va conduce spre decizia de a transforma orice aspect negativ al vieții sale în oportunitate. Odată făcut acest lucru, va învăța să-și creeze noi și noi oportunități în prezent. Deoarece, cu cât te lupți mai mult cu tine, cu atât crești pe interior. Și lumânarea face lumină mai întâi în viața ta. Atunci gândești că totul este posibil, și atragi noi oameni și noi oportunități. Sam Ewing, fost jucător de baseball pentru Chicago White Sox și Toronto Blue Jays, spunea: “Nimic nu este mai stânjenitor decât să vezi pe cineva făcând un lucru care ție ți se părea imposibil.” Pentru că, pentru a găsi oportunități de creștere oriunde, ai nevoie să crezi mai întâi că este posibil. Indiferent că descoperi aceasta mai târziu sau mai devreme, acela este momentul în care chiar începi să vezi oportunități peste tot. Desigur, ca să faci asta este o muncă grea, și munca grea descoperă caractere: unii își întorc mânecile, alții își întorc nasul, alții nu se-ntorc deloc din calea lor. Ei merg înainte în întuneric, fără să creeze și fără să vadă oportunități. Pentru că nu și-au aprins lumina…
Atunci când chiar crezi că poți să faci ceva greu, și când chiar reușești asta, ți se deschid uși. Așa cum spune profesorul David J. Scwartz, “Gânditorii mari sunt specialiști în a crea anticiparea pozitivă, imagini optimiste în mințile lor și în mințile altora.” Când oamenii văd că se poate, te vor ajuta să-ți împlinești visul, și lumina lor împreună cu lumina ta va arde mai frumos și mai mult.

❖ Alegerile (Caracterul) 
Oporunitățile trecute nu le mai poți aduce înapoi, și dacă le cauți privind în urmă, lumina ta se va stinge cu siguranță. Deaceea, este o singură cale de a ține lumina aprinsă: folosește la maximum prezentul. Trecutul, cu oportunitățile sale irosite nu-l mai poți aduce înapoi. Viitorul cu, nenumăratele sale oportunități uneori prea fermecătoare pentru mintea ta istovită de a căuta în trecut, nu îți aparține. Ceea ce ai este o singură secundă, o singură zi: astăzi. Cred că cel mai important lucru pe care îl poți face pentru a ajunge să luminezi, este să înțelegi importanța unității de timp. Îmi place următoarea înșiruire de afirmații legate de timp:
Pentru a cunoaște valoarea unui an…întreabă studentul care a pierdut examenul final.
Pentru a cunoaște valoarea unei luni…întreabă mama unui copil născut prematur.
Pentru a cunoaște valoarea unei săptămâni…întreabă editorul unei reviste săptămânale.
Pentru a cunoaște valoarea unei zile…întreabă muncitorul care are șase copii acasă.
Pentru a cunoaște valoare unei ore…întreabă îndrăgostiții care așteaptă întâlnirea.
Pentru a cunoaște valoarea unui minut…întreabă persoana care a pierdut avionul.
Pentru a cunoaște valoarea unei secunde…întreabă persoana care a supraviețuit accidentului.
Pentru a cunoaște valoarea unei milesecunde…întreabă medaliatul cu argint de la Olimpiadă.
Așa că, pentru un lider care vrea să se cunoască pe sine, este important să își amintească alegerile pe care le-a făcut, sau pe care a neglijat să le facă, și să îmbunătățească prezentul. Nimic mai mult, nimic mai puțin!

Tu ce poți spune despre atitudinea ta? Te-a ajutat, sau mai mult te-a împiedicat? Lasă-ne un comentariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

error: Content is protected !!
0

Your Cart