fbpx
Perfecționarea minții 2

⦿ Folosește gândirea strategică
Cea dintâi datorie pentru a putea folosi acest tip de gândire este să-ți descoperi “de ce-ul”. Cu cât ai mai multe “de ce-uri” și cu cât sunt mai clare, cu atât vei avea o mai bună strategie. A întreba “de ce” înainte de “cum” este primul pas. Al doilea pas este să reduci chestiunea în discuție în părțile componente. Al treilea pas ține de gândirea realistă și reprezintă găsirea adevăratelor obiective. Aceasta te va feri de a te angaja în rezolvarea unor probleme minore sau care nu sunt responsabilitatea ta. Al patrulea pas este legat de obiective, care reprezintă planul de acțiune. Acesta pornește de la elementele vizibile către cele mai subtile. Ultimii doi pași țin de resurse, atât de cele logistice cât și oamenii. Identificarea logisticii necesare și amplasarea oamenilor potriviți pe locurile potrivite constituie ultimul element al unui ciclu care se poate repeta de câte ori este nevoie.

⦿ Explorează gândirea alternativă
Soluțiile sunt găsite de cei care cred în existența lor și nu renunță până nu le găsesc. De cele mai multe ori, propria noastră gândire ne împiedică să le găsim pentru că folosim experiențele din trecut pentru a înțelege viitorul. Nimic mai greșit! Așa cum am aflat deja, rezultatele de până acum nu sunt exprimarea potențialului, ci a gradului de conștiență la care ne aflăm. Potențialul de bine al minții este nelimitat.
Iată cum poți elibera energia gândirii alternative. Mai întâi, va trebui să te oprești din a te gândi la ceea ce ți se pare imposibil. Atunci când vei elimina dialogul negativ din mintea ta, ceea ce va rămâne te va ajuta să pornești în căutarea soluțiilor. Un al doilea pas este să cauți posibilități în orice situație, ceea ce înseamnă să cauți excelența. Caută să vezi partea bună în orice lucru, refuzând să te poticnești de rău. Al treilea pas este să îndraznești mai mult. Când faci asta, vei fi forțat să crești, iar peste ani nu-ți va părea rău. În schimb, dacă visezi limitat, mai târziu vei regreta. Odată făcuți acești pași, vei vrea să te înconjori cu oameni care te inspiră și să te depărtezi de experții care-ți doboară visul. Dacă observăm oamenii care au realizat ceva în viață, găsim că ignoranța este mai bună decât a gândi că un lucru este imposibil. Este mai bine să elimini cuvântul imposibil din vocabular, și să înaintezi chiar dacă nu știi sfârșitul de la început. De multe ori, chiar dacă nu ajungi unde te așteptai, vei face pe traseu anumite descoperiri care te vor îmbogăți chiar mai mult. În ultimul rând, pentru a găsi alternative trebuie să cultivi nemulțumirea constructivă, în sensul că se poate mai mult și mai bine. Nu ca un demers egocentrist, ci pentru a trăi și a respira acea viziune care poate schimba vieți. Orice descoperire în domeniul științei și nu numai, a plecat de la cineva care și-a dorit mai mult, care nu a fost satisfăcut cu soluțiile prezentului.

Învață de la gândirea retrospectivă
Așa cum spunea Socrate, “Viața neexaminată nu merită trăită.” Pentru a-ți putea examina viața, iată câteva sugestii. Mai întâi, pune deoparte timp de reflecție. Stabilește intervale de timp regulate în care să fii doar cu tine însuți, gata să gândești și să notezi ce ai descoperit. În al doilea rând, ai grijă să nu fii întrerupt, o problemă comună în vremea noastră. În al treilea rând, revizuiește-ți în mod regulat calendarul și jurnalul pentru a înțelege cât de bine te-ai ținut de program. Elementul central în gândirea retrospectivă sunt întrebările. Ar trebui să examinezi principalele domenii ale vieții tale de lider. Întreabă-te ce anume din ceea ce ai învățat te poate ajuta să crești, cui i-ai adăugat valoare, dacă ai condus prin exemplu, dacă ți-ai onorat credința, dacă ai comunicat dragoste familiei, cât timp ai petrecut cu oamenii cheie și ce descoperiri ai făcut.

⦿ Chestionează gândirea populară
Douglas Cardinal spunea: “Nu sunt o mașină de răspunsuri, ci o mașină de întrebări. Dacă avem toate răspunsurile, de ce suntem într-o așa dezordine?” Dacă încă te mai întrebi de ce, motive sunt suficiente. Gândirea populară este inflexibilă, mediocră, leneșă, măruntă, mulțumită de sine, tradițională, naivă, nedisciplinată, limitatoare, în pas cu moda – știu, este un paradox când o pui alături de faptul că este tradițională, mândră, egoistă și nu respectă angajamentele. Ținând cont de toate acestea, Maxwell propune următoarele moduri de a chestiona gândirea populară. Mai întâi, chestionează-ți în mod continuu propria gândire. Nu te baza pe tipare vechi de gândire alimentate de crezuri limitatoare sau prejudecăți. Actualizează-ți tot timpul harta vieții fiind dispus să renunți la ceea ce se dovedește a fii neprofitabil în contextul trăirii viziunii tale. Dacă vei păstra tot timpul în minte că cel mai mare inamic al succesului de mâine este succesul de astăzi și că avem mai multe de învățat de le un eșec decât de la o reușită, vei fi gata să-ți perfecționezi gândirea. Pentru că progresul vine doar în urma schimbării, atașarea de propria gândire te va împiedica să te schimbi în bine. Al doilea pas este să gândești înainte de a urma mulțimea. Nu ceea ce este popular, ci ce este cel mai bine trebuie să domine gândirea ta în acest punct. A deveni nepopular și în afara normelor este în sine un motiv suficient de puternic pentru a te împiedica să gândești. Și totuși, se merită! În al treilea rând, trebuie să apreciezi și celelalte tipuri de gândire diferite de al tău. Ar trebui să te înconjori cu oameni cu trecuturi diferite, niveluri de educație diferite, experiențe profesionale și interese personale diferite. Astfel te vei asigura că îți lărgești orizontul, ceea ce te ajută să descoperi noi teritorii. În al patrulea rând, obișnuiește-te să te simți neconfortabil, și în ultimul rând încearcă lucruri noi. Fă cât mai des ceva pentru prima oară!

⦿ Beneficiază de gândirea împărtășită
Atunci când liderul se gândește la plantarea lămâiului, ar face bine să împărtășească viziunea cu mai mulți. Dacă vrea să se asigure că viziunea sa este trăită și respirată de oamenii săi, liderul îi va atrage de la început pentru cauza în care crede. Iată care sunt pașii prin care poți beneficia de acest timp de gândire. Mai întâi, Maxwell sugerează că ai nevoie să prețuiești ideile altora. Desigur, nu poți prețui ideile oamenilor dacă nu-i prețuiești mai întâi pe ei ca oameni. Când prețuiești oamenii, vei vrea să petreci timp cu ei și să-i asculți, îi vei respecta și le vei spori valoarea. Dar pentru a prețui pe alții, trebuie să fii tu mai întâi o persoană sigură emoțional. Când îți lipsește încrederea de sine, te vei îngrijora pentru scaunul tău și vei respinge ideile altora. În al doilea rând, după ce ai învățat să prețuiești pe ceilalți, ai nevoie să faci tranziția de la competiție la colaborare. Dacă oamenii tăi văd că vrei să profiți de pe urma lor sau că tu cultivi acest spirit competitiv în dauna dezvoltării lor și a construirii de relații semnificative, nu vor trăi viziunea ta pentru că-ți lipsește echilibrul. În loc să concurezi cu ideile altora, vei completa ideile lor. Când cultivă colaborarea, liderul va învăța să adune idei de la oricine și oriunde. Un al treilea pas este să te pregătești atunci când interacționezi cu cineva și să-ți notezi ideile importante. În al patrulea rând, dacă vrei să creezi un climat în care ideile bune să se transforme în idei excelente, vei căuta să aduci la masa discuțiilor oamenii potriviți. Ei au câteva trăsături: prețuiesc succesul ideilor mai mult decât să fie răsplătiți pentru ele, se lasă ajutați, au experiență în domeniu, caută binele echipei, pot face față bine schimbărilor, scot cele mai bune idei din ceilalți. În ultimul rând, odată ce-ai adus astfel de oameni în organizația ta, răsplătește-i generos. Aceștia sunt oamenii care vor ajuta la trăirea și la respirarea viziunii de către un număr cât mai mare dintre oamenii tăi. Așa cum spune Maxwell, liderii buni aduc împreună oamenii potriviți la momentul potrivit pentru motivele potrivite.


⦿ Practică gândirea altruistă
Pentru a folosi acest tip de gândire ai nevoie mai întâi de toate să faci ca viziunea ta să ajute pe ceilalți în cel mai folositor mod cu putință. Cu cât viziunea se apropie mai mult de nevoile reale ale oamenilor, cu atât va fi trăită și respirată. A-i pune pe ceilalți pe primul loc începe prin a realiza că tu nu ești totul, în afara ta este mult mai mult. Gândește-te mai mult la nevoile oamenilor și mai puțin la dorințele tale ca lider. Ești în față pentru a împlini nevoi, nu pentru a avea slugi! Al doilea pas este să cauți acea poziție din care poți vedea nevoi și poți oferi ceva pentru a le satisface. Începe să gândești din perspectiva nevoilor altora, nu a dorințelor tale. Așa cum spune Zig Ziglar, nimeni nu cumpără produse, ci produsul produselor, ceea ce reprezintă beneficiile sau soluțiile unei probleme. Noi nu cumpărăm ceea ce este produsul; cumpărăm ceea ce produsul face pentru noi. Al treilea pas este să oferi, însă în mod natural, tăcut și neobservat. Atunci când oferi fără să mai poți primi ceva înapoi, primești o răsplată emoțională, morală și spirituală care întrece recunoașterea din partea publicului. Al patrulea pas pentru a cultiva gândirea altruistă este să te oferi pe tine însuți celorlalți, în vederea dezvoltării lor. Poți face asta în multe feluri, de la a mentora până la a publica materiale care să-i crească pe cei care urmăresc parcursul tău. Un ultim pas oferit de Maxwell este acela de a-ți verifica în mod constant motivele, fiind conștient că de multe ori, ceea ce pare generozitate nu este decât ambiție deghizată, fiind dispus să renunți la un interes mai mic (bani sau bunuri) pentru altul mai mare. Benjamin Franklin obișnuia să se întrebe dimineața, “Ce bine pot să fac astăzi?”, iar seara evalua: “Ce bine am făcut astăzi?” Folosește acest obicei pentru a-ți crea acea rutină a generozității, care va adăuga un plus constanței tale.

⦿ Bazează-te pe gândirea rezultat
Pentre tine ca lider, rezultatul urmărit nu trebuie să fie doar atingerea viziunii, ca un scop în sine, ci să sporești valoarea oamenilor tăi și a celor din afara echipei tale. Pentru a folosi cât mai bine acest tip de rezultat, ai nevoie de următoarele etape. Mai întâi, stabilește care este rezultatul pe care vrei să-l obții cu viziunea ta. Când toți pașii au fost făcuți și am ajuns unde ne-am propus, ce se va întâmpla cu adevărat? Ce se va schimba în viața noastră și a altora care “ne cumpără?” Al doilea pas este să te asiguri că între viziunea ta și ceea ce țintești în fiecare zi nu este o discrepanță. Uneori devenim atât de distrași de anumite puncte de pe parcurs, încât uităm spre ce am pornit cu adevărat. Dacă faci asta, nu vei ajunge unde ți-ai propus. Al treilea pas este strategia, adică să știi ce anume trebuie să funcționeze pentru a atinge ținta. Suma țintelor mai mici din fiecare părticică a întregului trebuie să ajute în realizarea viziunii. Oricând țintele unei părți sunt stabilite sau atinse fără a ține cont de rezultatul planificat, organizația suferă și se poate rupe. În al patrulea rând, membrii echipei trebuie să-și alinieze rezultatele propuse cu rezultatul echipei, iar în ultimul rând, folosește un singur sistem și monitorizează rezultatele în permanență.
Desigur, toate acestea pot părea mai ușor de citit decât de făcut, însă aici se deosebesc liderii de succes de liderii mediocri. Amintește-ți: a respira viziunea ta în fiecare zi poate fi la fel de greu ca a respira la înălțime, dar este semnul că urci. Pentru că dacă respirația ta nu se îngreunează și nu simți că trebuie să lupți pentru încă o porție de aer, nu faci decât să te târâi la nivelul mediocrității. Doar rutina constanței te va ridica la înălțime, acolo de unde capeți perspectivă pentru că-ți atingi obiectivul.

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart