fbpx

10 Lecții Importante Despre Carieră Pe Care Mulți Oameni Le Invață Prea Tarziu

Marea criză a momentului este criza de leadership. Un articol al revistei New Republic amintea de această criză din perspectiva Statelor Unite ca țară. Articolul sublinia că în urmă cu 200 de ani, o mică republică aflată la marginea sălbăticiei a produs “deodată” oameni precum Jefferson, Hamilton, Madison, Adams și alții. Populația nu număra mai mult de 3 milioane. Comparativ cu acele timpuri, astăzi populația Americii, de o sută de ori mai mare, ar trebui să aibă zeci de oameni ca Franklin pe paginile revistelor de leadership. Unde sunt ei?Desigur, procesul creării de lideri este mai complex, dar începe cu un singur pas: creează puncte de referință, care pot fi sărbătorite împreună cu echipa ca un eveniment fericit. Pentru că evenimentele, fără susținere în viața liderului, nu sunt de referință. Dar un líder de succes știe că după ce el nu mai este, tot ceea ce rămâne în urmă sunt ceilalți lideri pe care i-a format, începând cu acest pas.

În cartea lor, “Cum să influențezi oameni,” John Maxwel și Jim Dordan vorbesc despre cinci etape care există în formarea de lideri, de la întreținere la multiplicare.

1. Târârea
Aproximativ 20 la sută dintre lideri trăiesc la acest cel mai de jos nivel al dezvoltării de lideri. Motivul este acela că ei nu fac nimic pentru dezvoltarea oamenilor din organizație și deaceea toată munca lor este să găsească oameni noi pentru a-i înlocui pe cei ce pleacă. Pentru că nimeni nu rămâne mult timp într-o poziție în care nu este ajutat să se dezvolte. Moralul unei astfel de organizații este scăzut, și merg pe drumul rapid spre epuizare.

2. Supraviețuirea
În această etapă, liderul reușește să țină oamenii în echipă, fără însă a-i dezvolta. Aproximativ 50 la sută din lideri trăiesc în acest mod, iar organizațiile lor sunt mediocre, cu un moral scăzut și fără ca cineva să-și dezvolte potențialul. Aici doar se supraviețuiește, fără să existe o perspectivă pentru viitor.

3. Scurgerea
Aproximativ 10 la sută din lideri pierd oameni pentru că în timp ce lucrează la dezvoltarea de alți lideri, nu dezvoltă relații cu ei, îi neglijează. Aceștia vor căuta alte organizații, lăsându-i pe lideri frustrați pentru că au investit mult în dezvoltarea și acum i-a u pierdut.

4. Sinergia
Atunci când construiesc și relații, când își dezvoltă oamenii și îi împuternicesc să-și atingă potențialul, are loc sinergia, momentul în care totul este mai mare decât părțile componente. Moralul este ridicat, satisfacția pe măsură și se creează avânt. Organizația înaintează. Doar 19 la sută din lideri fac asta.

5. Semnificația
Din cauza atingerii nivelului 4, mulți lideri nu ajung la nivelul 5. Acesta este stadiul când sunt create puncte de referință, adică alți lideri și ceea ce reprezintă ei pentru organizațiile pentru care vor lucra. Doar 1 la sută din lideri reușesc asta, și prin ei se poate schimba lumea în bine.

Tu la ce etapă te afli?

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart