fbpx

Echiparea pentru performanță

Echiparea pentru performanță este o artă, pentru că nu este ușor să ai în echipă tot felul de oameni, fiecare cu viața și realizările sale profesionale diferite. Aici intervin cele două adevăruri, pe care deopotrivă și liderul și membrii echipei le înțeleg și le acceptă:

1. Nu este suficient să ai un om-minune: îți trebuie o echipă disciplinată
Oamenii autodisciplinați nu au nevoie să fie ținuți din scurt. Ei au nevoie doar de o echipă care să-i înțelegă și să le ofere cadrul de a-și manifesta potențialul. Iar autodisciplina înseamnă să respecți azi decizia pe care ai luat-o ieri, indiferent de cum te simți. Pentru că disciplina impusă din afară asupra unui om care nu se auto-disciplinează înseamnă să forțezi lucrurile, și echipa va suferi.

John Wooden nu-și punea niciodată ținta să câștige meciul, sau sezonul, deși nu a pierdut niciun sezon, în afară de primul. Cum a reușit? Ținta sa era aceea de a ajuta fiecare jucător să-și atingă potențialul maxim. Stabilea ținte în fiecare an, în funcție de cum evoluase echipa în anul precedent, iar aceste ținte le împărțea pentru fiecare antrenament. Pentru o ședință de antrenament petrecea două ore în pregătire împreună cu asistenul său, deși antrenamentul propriu-zis dura mai puțin de-atât. Purta mereu cu el bucăți mici de hârtie, pe care-și nota ideile care-i veneau sau de ce anume trebuia să țină cont. Arăta deasemenea o mare grijă pentru fiecare jucător în timpul antrenamentului, pentru că nimeni să nu aibă timpii aceia morți specifici antrenamentelor. Astfel, în timp ce echipa executa diferite faze ale jocului, pe laterale avea mereu oameni care se antrenau. Când aceștia terminau, intrau în echipă și alții le luau locul prin rotație.

Așadar, antrenamentul continuu al fiecărui membru al echipei asigura omogenitate și focusare: scopul fiecăruia era să devină cel mai bun în comparație cu el însuși.
În studiul făcut de Jim Collins asupra a peste 1.000 de companii din Fortune 500, studiu detaliat în cartea sa “Excelența în afaceri,” autorul dezvăluie cele trei secrete pe care le au cele unsprezece companii excelente descoperite. Este vorba de o analiză a performanțelor pe ultimii cincisprezece ani, din 1985 până în 2000. 

Cele trei sunt:

  • Oameni disciplinați
  • Gândire disciplinată
  • Acțiune disciplinată

Concluzia cărții este că atunci când ai liderul care știe să aleagă oamenii potriviți, aceștia nu au nevoie de un conducător tiran sau de un lider erou, care conduce totul prin carismă, ci de o cultură a disciplinei, în care fiecare se automotivează. Rolul liderului este acela de a creea contextul, punându-i pe oameni continuu să gândească și să se lupte pentru ca întreaga echipă să ajungă la excelență.
Iată de ce omul-minune nu poate duce echipa pe vârf. Pentru că pe vârf nu ajung decât echipele disciplinate, sau mai bine zis în care fiecare se auto-disciplinează.

2. Nu este suficient să fi realizat ceva în trecut
Înotătorul medaliat cu aur, Geoffrey Gaberino spunea: “Adevărata întrecere este în mod continuu între ceea ce ai făcut și ceea ce ești capabil să faci.”

Oamenii au tendința să exagereze trecutul. Adesea, victoriile par mai mari și la fel și înfrângerile, atunci când le privim retrospectiv. Deaceea, este bun sfatul de a nu revizita trecutul decât atunci când vrei să înveți ceva din el. Însă multora le place să trăiască în trecut, fie agățându-se de o realizare din tinerețe, fie de o problemă pe care o folosesc drept scuză pentru a nu fi nevoiți să suporte greutățile înaintării. Pentru că înaintarea este întotdeauna grea: nu știi la ce să te aștepți. Deaceea antrenamentul continuu este esențial nu pentru a mai bifa o activitate în agenda ta, ci pentru a cunoaște mai bine cu cine ai de-a face. Doar astfel vei putea să păstrezi contactul cu realitatea și să-ți păstrezi concentrarea.
Se spune că pericolul cel mai mare pentru succesul de mâine este succesul de astăzi. Potențialul acestui pericol rezidă tocmai în faptul că poate stopa dorința de înaintare, de a aduce contribuția ta în echipă. Adevărul este că acela care consideră că a urcat suficient, va fi depășit mâine. Niciodată nu poți spune că ai făcut tot ce puteai face. Mereu se vor găsi noi moduri de a-ți îmbunătăți recordul.

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart