fbpx
Cultura dependenței

Resursele se afla intotdeauna in interiorul organizației. Orice viziune care nu tine cont de resursele nefolosite, va sfarsi in unul din doua moduri: fie nu va schimba nimic, fie va schimba pe lider din functie. Atunci cand dupa descoperirea si comunicarea viziunii nu se lucreaza la interior ci se face apel doar la resursele exterioare (carisma liderului, abilitatile sale de comunicare, oferirea de informatie), nu se realizeaza mai nimic intrucat convingerile interioare raman aceleasi, ele functionand ca niste lentile prin care vedem si interpretam realitatea. De cele mai multe ori, viziunile marete esuează pentru ca ele nu sunt insotite de un proces de constientizare a resurselor proprii. 

De fapt, una din marile capcane ale liderului este sa dea solutii. Acest lucru a devenit atat de natural in orice domeniu, incepand de la familie pana la cele mai mari organizatii, incat oamenii se asteapta inconstient ca solutiile sa vina de sus. De fapt, toate revoltele sociale provin din convingerea eronata ca liderii trebuie sa vina cu solutii. Nimic mai neadevarat! Solutiile adevarate sunt rezultatul unei simple ecuatii:

Oportunitati + Constienta de sine = Solutii.

In timp ce constientizarea este 100% responsabilitatea mea, oportunitatile sunt singurele “solutii” pe care le pot oferi liderii, de orice natura ar fi ei. Ben Carson, renumitul neurochirurg american care acum candidează la presedentia Statelor Unite, accentueaza acest lucru: “Exista oameni care considera ca guvernul este responsabil pentru bunastarea si implinirea tuturor nevoilor de baza ale cetatenilor sai. Nu exista nimic in Constitutie care sa impuna o asa responsabilitate asupra guvernului federal. De fapt, aceasta atitudine este daunatoare.  Cu totii avem rude sau prieteni care in mod continuu vor sa imprumute bani de la noi, si daca le permitem, cererile nu se termina niciodata si banii aproape ca nu mai sunt returnati. Dupa o vreme, majoritatea oamenilor nu mai ofera imprumuturi, recunoscand ca ei imputernicesc un comportament nedorit și daunator.”  

Tu de cine, sau de ce ești dependent?

Lasă un răspuns

Alin Ispas © Toate drepturile rezervate

error: Content is protected !!
0

Your Cart